Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upitna prihrana
  • 16.02.2022. 16:30

Poljoprivrednici USK zabrinuti za ozime kulture, polja bez snijega

Stručnjaci preporučuju prihranu strnih žita, kako bi biljka imala dovoljne količine hrane. Ratari se nadaju i pomoći kantona, kako bi na vrijeme otpočeli sa proljetnom sjetvom

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 59
  • 42
  • 0

Poljoprivrednici u Unsko-sanskom kantonu su zabrinuti za svoje ozime kulture, jer im trenutni uvjeti, bez kiše i snijega ne pogoduju. Stanje na parcelama pšenice je zadovoljavajuće, međutim, ukoliko bi ovakve vremenske prilike potrajale, došlo bi do određenih šteta, što bi se odrazilo na prinose. 

Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju prihranu strnih žita, kako bi biljka imala dovoljne količine hrane.

Završen sastanak ministara poljoprivrede - ovo su razmatrane mjere

"Najbolje bi bilo da je snijeg, radi toplote ljeti, ono se odmara i zemlja odmara. Ovako sad njoj svaki mraz malo naškodi. Prihraniti se mora, da krene ona sad", rekao je Rizah Biščević za RTVUSK.

Upitna prihrana

Zbog velikih poskupljenja gnojiva, ovaj tretman je upitan kod mnogih poljoprivrednika. Eldin Žerić je ove godine zasijao oko pet hektara ječma, raži, pšenice i tritikala. 

"Ukoliko ne mognemo stići finansijski da prihranu izvršimo normalna stvar je da će prinosi biti umanjeni dobrim dijelom", kaže Žerić. 

Trenutno stanje na poljima u USK (Screenshot/RTVUSK)

Stručnjaci iz ove oblasti kažu da, iako uvjeti nisu idealni, biljke za sada imaju dovoljno vlage. Međutim, problem se mogu očekivati ako sušno vrijeme potraje. 

Uvjeti nisu loši

Inženjer poljoprivrede u Poljoprivrednom zavodu USK Lejla Alijagić, kaže kako vremenski uvjeti, trenutno, nisu loši, ali bi bilo bolje da ima snježnog pokrivača jer on služi kao toplotni izolator strnim žitaricama.

Sladić najavio proljetne temperature: Glavnina zime je rekla svoje

"Ne bi bilo lose da je minus jer strne žitarice mogu podnijeti – 15 do – 20 određeni period, a ako bi to bilo duže može doći do golomrazice", kaže Alijagić. 

Ratari se nadaju i pomoći kantona, kako bi na vrijeme otpočeli sa proljetnom sjetvom. Skupšrina USK je danas usvojila kantonalni budžet. Kako je ranije objavljeno, za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji planirano je sedam miliona KM. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednici USK Pšenica Poticaji Lejla Alijagić Rizah Biščević Eldin Žerić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]