Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.07.2022. 15:00

Početni pad cijena žitarica na berzama se nije održao - opet rastu

Snažna potražnja uvoznika, slabija EU žetva kao i situacija u Ukrajini povećavaju cijene. A očekuje se i novi USDA izvještaj

Foto: Depositphoto/Makaule
  • 230
  • 55
  • 0

Prošla sedmica je bila veoma haotična kada su u pitanju cijene žitarice. Početni pad cijena na berzama se nije održao. Kraj sedmice donio je novo poskupljenje, a na početku ove sve je izvjesnije da će se taj rast nastaviti.

Američka pšenica se na čikaškoj berzi ovog ponedjeljka prodavala za skoro 911 centi po bušelu, izvještava Agrarheute. To je povećanje od 13 posto u posljednja tri dana. Ovakav skok slijede i evropske berze, a cijene za novu žetvu su skočile za 19 eura po toni i iznosile nešto manje od 358 €/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Haos zahvata tržište poslije svake vijesti i izvještaja koji imaju veze sa žitaricama, žetvom, crnomorskim lukama. Slična situacija se očekuje i za novi Izvještaj američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) u kojem će iznijeti najnovije podatke i prognoze za globalnu žetvu 2022. godine.

"Strah i pohlepa su dominantne emocije na berzama i oni su glavni razlozi za velika pretjerivanja u cijenama, do potpuno previsokih, kao i do neopravdanih padova", kaže analitičar Michael C. Kissing.

Cijene za novu žetvu su skočile za 19 eura po toni (Foto: M.C.Celić)

Tražena evropska pšenica

Na početku sezone 2022./23. godine pšenica iz Evropske unije je tražena na tržištu. Kupci iz Bliskog Istoka i Afrike su sve više zainteresovani zbog manjka žitarica iz Ukrajine. Njemačku pšenicu su kupovali Iran i Sjeverna Afrika. Alžir i Maroko su ostali bez uvoza iz crnomorskih luka i sad nastoje pronaći nove izvore. Pritom je Maroko kupio dodatnih nekoliko stotina hiljada tona francuske, a za nju, kao i za ječam se sve više interesuju i zemlje jugoistočne Azije i Kine.

Uprkos slaboj žetvi, Evropska komisija planira izvoz 38 miliona tona krušne pšenice. Analitičari smanjuju količine i kažu da je realnije da će izvoz biti 30 miliona tona zbog reduciranog prinosa uslijed suše i vrelog talasa koji je zahvatio evropski kontinent.

Rusko i ukrajinsko žito

I dalje su u žiži interesovanja žitarice iz Rusije i Ukrajine. U Rusiji očekuju rekordne prinose, a smanjili su izvozne takse kako bi povećali prodaju inostranim kupcima.

Daljnji razvoj situacije u Ukrajini je najveći faktor neizvjesnosti za tržišta na međunarodnom nivou. Nastavljaju se pregovori oko otvaranja crnomorskih luka, a ta zemlja pokušava da svoje žito izveze preko Rumunije, Baltika i Poljske.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede žetva je završena na oko tri posto površina. Saopćeno je da su poljoprivrednici požnjeli 1,1 milijun tona žitarica sa 417.300 hektara.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žitarice Tržište žitarica Cijene žitarica Cijene pšenice Pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.