Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje
  • 23.04.2022. 16:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Počela sjetva soje u Posavini - koja tla treba izbjegavati?

Rok sjetve ovisi o sorti, pedološkim i klimatskim faktorima, geografskoj širini. Preporuka je da se pri sjetvi soje koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 119
  • 40
  • 0

Sjetva soje može krenuti u maju, junu, pa i početkom jula, ali je najsigurnija kada su temperature u površinskom sloju tla između 8 i 10 °C. Uglavnom se sije u isto vrijeme kao i kukuruz jer imaju skoro iste uvjete po pitanju temperature tla i početnih agroekoloških uvjeta za nicanje.

Na prostoru Posavskog kantona, sjetva ove kulture je u toku. Ona se može uzgajati na različitim tipovima tla, ali treba izbjegavati uzgoj na onima koja su loših vodozračnih odnosa i kiselim tlima. Loša priprema tla za sjetvu soje ima za posljedicu neujednačeno nicanje, a potom i neujednačen razvoj mladih biljaka, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede PK.

Kvalitetno sjeme

Rok sjetve ovisi o sorti, pedološkim i klimatskim faktorima, geografskoj širini. Preporuka je da se pri sjetvi soje koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa. Sjeme treba biti iz kontrolirane proizvodnje praćeno certifikatom o kvaliteti, u skladu s propisima o sjemenarstvu.

Sjetva pneumatskim sijačicama u redove na međuredni razmak 45 – 50 cm ima prednosti u odnosu na sjetvu žitnim sijačicama, zato što je dubina sjetve ujednačena. Međutim, soja se može sijati i mehaničkim, žitnim sijačicama, na uže međuredne razmake 24 – 30 cm.

Najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja

Raspored biljaka treba podesiti tako da one potpuno pokriju površinu tla između redova, tj. biljke bi svojom masom trebale zatvoriti redove do razdoblja pune cvatnje, a posebno do razdoblja nalijevanja zrna.

Suzbijanje korova

S obzirom na to da je soja najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja, preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da poslije sjetve, a prije nicanja soje obave tretiranje zemljišnim herbicidima. Suzbijanje korova na početku vegetativnog razvoja je vrlo važno.

Kada soju sijati prije kukuruza?

Smatra se, ukoliko se parcele održe čistim od korova u prvim sedmicama, kasnije pojavljivanje korova uglavnom ne utječe na smanjenje prinosa.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Soja Sjetva soje Korov Rokovi sjetve Kukuruz Posavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]