Rok sjetve ovisi o sorti, pedološkim i klimatskim faktorima, geografskoj širini. Preporuka je da se pri sjetvi soje koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa
Sjetva soje može krenuti u maju, junu, pa i početkom jula, ali je najsigurnija kada su temperature u površinskom sloju tla između 8 i 10 °C. Uglavnom se sije u isto vrijeme kao i kukuruz jer imaju skoro iste uvjete po pitanju temperature tla i početnih agroekoloških uvjeta za nicanje.
Na prostoru Posavskog kantona, sjetva ove kulture je u toku. Ona se može uzgajati na različitim tipovima tla, ali treba izbjegavati uzgoj na onima koja su loših vodozračnih odnosa i kiselim tlima. Loša priprema tla za sjetvu soje ima za posljedicu neujednačeno nicanje, a potom i neujednačen razvoj mladih biljaka, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede PK.
Rok sjetve ovisi o sorti, pedološkim i klimatskim faktorima, geografskoj širini. Preporuka je da se pri sjetvi soje koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa. Sjeme treba biti iz kontrolirane proizvodnje praćeno certifikatom o kvaliteti, u skladu s propisima o sjemenarstvu.
Sjetva pneumatskim sijačicama u redove na međuredni razmak 45 – 50 cm ima prednosti u odnosu na sjetvu žitnim sijačicama, zato što je dubina sjetve ujednačena. Međutim, soja se može sijati i mehaničkim, žitnim sijačicama, na uže međuredne razmake 24 – 30 cm.
Raspored biljaka treba podesiti tako da one potpuno pokriju površinu tla između redova, tj. biljke bi svojom masom trebale zatvoriti redove do razdoblja pune cvatnje, a posebno do razdoblja nalijevanja zrna.
S obzirom na to da je soja najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja, preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da poslije sjetve, a prije nicanja soje obave tretiranje zemljišnim herbicidima. Suzbijanje korova na početku vegetativnog razvoja je vrlo važno.
Smatra se, ukoliko se parcele održe čistim od korova u prvim sedmicama, kasnije pojavljivanje korova uglavnom ne utječe na smanjenje prinosa.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica