Korovi u usjevu predstavljaju konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi, kasnije sazrijevanje žitarica, kao i otežanu žetvu
Usjevi ozimih žitarica na području Posavine, uglavnom su u fazi kraja busanja. Budući da su strne žitarice najosjetljivije na prisustvo korova u ovom periodu, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da obave zaštitu.
Naime, korovi u usjevu predstavljaju konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi, kasnije sazrijevanje žitarica, kao i otežanu žetvu. Pravovremena zaštita poboljšava kvalitetu i kvantitetu uroda, navode u Ministarstvu poljoprivrede Posavskog kantona.
S obzirom na to da su korovi najveći problem u proizvodnji strnih žitarica, od posebne je važnosti njihovo suzbijanje u usjevu obaviti na vrijeme. Proizvođači žitarica moraju odlučiti o potrebi, načinu i vremenu suzbijanja korova.
Nužno je poznavanje proizvodne površine, kao i stepen zakorovljenosti (zastupljenost jednogodišnjih ili višegodišnjih korova, uskolisnih ili širokolisnih). Na tržištu postoji velik broj sredstava za suzbijanje korova. Prilikom primjene potrebno je provjeriti kompatibilnost sredstava, kao vrijeme primjene.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti u skladu s uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obvezno je i voditi evidenciju o tretiranju. Preporuka je da se sorte pšenice s izraženim rastom, sklone polijeganju, kao i usjevi ječma, tretiraju regulatorima rasta. Navedenim tretmanom smanjuju se internodiji, odnosno dobiva se biljka nižeg rasta, otpornija na polijeganje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica