Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Faza busenja
  • 14.04.2022. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Obavijest proizvođačima ozimih žitarica - korov suzbijte na vrijeme

Korovi u usjevu predstavljaju konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi, kasnije sazrijevanje žitarica, kao i otežanu žetvu

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 81
  • 10
  • 0

Usjevi ozimih žitarica na području Posavine, uglavnom su u fazi kraja busanja. Budući da su strne žitarice najosjetljivije na prisustvo korova u ovom periodu, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da obave zaštitu.

Naime, korovi u usjevu predstavljaju konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi, kasnije sazrijevanje žitarica, kao i otežanu žetvu. Pravovremena zaštita poboljšava kvalitetu i kvantitetu uroda, navode u Ministarstvu poljoprivrede Posavskog kantona. 

S obzirom na to da su korovi najveći problem u proizvodnji strnih žitarica, od posebne je važnosti njihovo suzbijanje u usjevu obaviti na vrijeme. Proizvođači žitarica moraju odlučiti o potrebi, načinu i vremenu suzbijanja korova.

Određene sorte tretirati i regulatorima rasta (Foto: Depositphotos/vladvitek)

Nužno je poznavanje proizvodne površine, kao i stepen zakorovljenosti (zastupljenost jednogodišnjih ili višegodišnjih korova, uskolisnih ili širokolisnih). Na tržištu postoji velik broj sredstava za suzbijanje korova. Prilikom primjene potrebno je provjeriti kompatibilnost sredstava, kao vrijeme primjene.

Suzbijanje korova: Umjesto špricanja - košnja

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti u skladu s uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obvezno je i voditi evidenciju o tretiranju. Preporuka je da se sorte pšenice s izraženim rastom, sklone polijeganju, kao i usjevi ječma, tretiraju regulatorima rasta. Navedenim tretmanom smanjuju se internodiji, odnosno dobiva se biljka nižeg rasta, otpornija na polijeganje.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Korov Strna žita Suzbijanje korova Posavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.