Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 18.02.2023. 07:30

Plužni đon može stvoriti velike probleme - kako ga izbjeći?

Oranje zahtjeva poznavanje zemljišta i njegovih karakteristika. Nastanak nepropusnog sloja dovodi do smanjenog uroda.

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 227
  • 20
  • 0

Do stvaranja plužnog đona dolazi kada se oranje stalno izvodi na istoj dubini. Problem dodatno pogoršavaju uslovi u kojima se obavlja obrada zemljišta. Ako je prevlažno, treba ga ostaviti da se prosuši, jer u suprotnom dolazi do velikog zbijanja. Na malim parcelama traktor se često okreće, povećava se gaženje. Preteški traktori dovode do opterećenosti gornjih slojeva.

Sve to dovodi da se ispod oraničnog formira zbijeni sloj, plužni đon koji može stvoriti velike probleme.

Iz tog sloja je istisnut vazduh i voda, a čestice zemlje su čvrsto zbijene jedna uz drugu.

Dovodi do slabije rodnosti

U tom se slučaju prekidaju kapilarne veze. Voda i vazduh više ne mogu da cirkulišu. Sprječava se prodiranje padavina i vode u dublje slojeve. Izostaje akumulacija odakle biljke crpe vodu tokom sušnog perioda.

Kojih je 6 koraka do plodnog zemljišta?

Zbog nepropusnosti, korijen biljaka ne može probiti taj sloj i dolazi do pojave deformacija. Ostaje kratak, deformisan, kržljav. Kod pojedinih kultura javlja se povratni rast prema površini zemlje. Sve to dovodi do lošijeg zdravlja biljaka, slabijeg snabdijevanja vodom i hranom i na kraju manjeg uroda.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Kako bi spriječili nastanak plužnog đona, izbjegavajte oranje uvijek na istoj dubini, ali i upotrebu preteških strojeva za obradu. Prije obrade odraditi đubrenje stajnjakom, koji je dobro zgoreo, i mineralnim đubrivom. Osim što će obogatiti sadržaj hraniva, stajnjak će poboljšati mikrobiološku aktivnost i akumulaciju vlage. Zemljište će imati rahliju strukturu, a biljke povoljnije uslove za razvoj korijena. Sprečavanju će doprinijeti jesenja obrada više nego proljetna. Tako se vlaga akumulira u dubljim slojevima zemljišta.

Orati u proljeće - da ili ne?

U slučajevima da je već došlo do formiranja plužnog đona, koriste se podrivači i prozračivači koji razbijaju, ali ne preokreću zemlju. Osim što podrivanjem razbijamo zbijeni dio, poboljšavamo prozračivanje i rastresitost. Površina će biti ravnija, a neće doći do dodatnog gubljenja vlage.


Tagovi

Oranje Plužni đon Zemljište Zbijena zemlja Podrivanje Kržljave biljke Plodnost tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞