Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 21.07.2022. 18:00

Padaju cijene uljane repice - kakva je procjena žetve?

Od juna su cijene manje za 174 evra, a najviše uticaja ima evropska i kanadska žetva, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte

Foto: Depositphoto/hansgwprinsen
  • 97
  • 29
  • 0

Na evropskom fjučers tržištu cijene uljane repice su pale za avgustovski datum, i to za 29 evra na 630 evra/t, dok se novembarski ugovor za 2022. smanjio za 20 evra na 647 evra/t, izvještava Agrarheute.

Od početka juna je to manje za 22 posto, odnosno 174 evra, a samo u poslednja dva dana je taj pad bio viši od 45 evra. Žetva u Evropi i Kanadi, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte imaju uticaj i na cijene ove uljarice. 

Procjena ovogodišnje žetve

Krajem juna je Evropska komisija procijenila žetvu na 17,86 milion tona što je oko 860.000 t više nego prošle godine. U obzir nije uzeto djelovanje suše i vrelog talasa tokom jula.

Mračna procjena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Zasijano je 5,7 miliona hektara, a najviše zbog povećanja površina u Francuskoj, Njemačkoj, baltičkim državama i Skandinaviji.

Žetvu u Francuskoj EK je procijenila na 3,87 miliona tona. Njemački Raifeisenverband je procijenio da će prinos u ovoj zemlji biti 3,8 miliona tona.

Analitičarska kompanija Strategie Grains podigla je prognozu za ovogodišnju EU žetvu na 18,3 miliona tona.

Dobra žetva u Kanadi

Trenutno cijene uljane repice smanjuju dobra očekivanja od žetve u Kanadi. Zasijane površine su nešto manje, jer je posijana jara pšenica. Kanađani su posijali 8,5 miliona hektara repice što je za sedam posto manje, ali se očekuju odlični prinosi od 2,14 t/ha. Sjetva je kasnila tri do četiri sedmice zbog oluja i poplava što bi moglo negativno uticati na usjev.

Kretanje cijena uljane repice na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Proizvodnja se procjenjuje na 17,95 milion tona, a prošle godine bila je samo 12,95 miliona tona. Zbog toga se očekuje povećanje izvoza za 71 posto na 8,8 miliona tona.

Vreli talas i suša utiču na proizvodnju uljarica u SAD što bi moglo uticati na kretanje cijena, a USDA je u svom Izvještaju umanjila ocjenu za soju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva uljane repice Cijene uljane repice Tržište repice Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.