Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 21.07.2022. 15:00

Mračna procjena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usjevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sisteme, a konkurencija za vodne resurse velika. Članice pozivaju na fleksibilnost ZPP-a.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 218
  • 40
  • 0

Nešto manje od polovine teritorije Evropske unije je u opasnosti od teške i dugotrajne suše koja bi mogla umanjiti dobitke u proizvodnji hrane, stoji u julskom izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi. 

Mračna procjena Evropske komisije pokazuje da je trenutno 46 posto teritorije izloženo upozoravajućim nivoima suše, a još 11 posto u stanju pripravnosti. Ovaj podatak je veoma zabrinjavajući.

Vode je sve manje

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usjevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sisteme, a konkurencija za vodne resurse velika. Potencijal i prinosi usjeva su smanjeni.

Najviše su ugrožene Francuska, Rumunija i Mađarska te nekoliko mediteranskih regija, uključujući Italiju, Španiju i južnu Grčku.

Izvještaj bilježi trend rasta posledica ove vremenske nepogode. Od početka godine ozbiljna suša pogađa regione, a zahvaćena područja su sve veća. Ugrožene su količine vode koje će biti dostupne u narednim mjesecima. Stres izaziva pad prinosa, a najviše su pogođene žitarice. Povećana je opasnost od šumskih požara

I suncokret trpi sušu od početka (Foto: M. Popić) 

Teško u Španiji, dramatično u Mađarskoj

Uoči sastanka ministara poljoprivrede EU, Luis Planas, španski ministar poljoprivrede, je istakao da se predviđa da će zemlja ove godine dostići proizvodnju od 20 miliona tona žitarica. No, suša koja vlada i koja je izazvala izuzetno tešku situaciju, smanjiće prinose na iznos između 17 i 18 miliona tona, izvještava Euractiv. Španija je ove godine iskoristila brojne subvencije iz ZPP-a kako bi maksimizirala površine pod usjevima, ali to neće biti dovoljno da se popune praznine na tržištu uzrokovane sukobom u Ukrajini. Upućen je poziv za dalju fleksibilnost ZPP-a u svjetlu teških vremenskih uslova.

Situacija u Mađarskoj je dramatična. U nekim regionima sadržaj vlage u zemljištu je blizu nule, a delegacija ove države je najavila drastičan pad prinosa što će ugroziti stočnu hranu te prehrambenu sigurnost. Pridružili su se pozivu Španije za veću fleksibilnost u okviru pravila koja regulišu program subvencija EU. To je neophodno kako bi se članicama omogućilo više manevarskog prostora u pogledu ekoloških zahtjeva, kao i podrška za navodnjavanje.


Tagovi

Evropska unija Suša Vlaga u zemljištu Prinos Mađarska Španija Procjena JRC Mars


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁