Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.07.2022. 18:00

Pad cijena žitarica i soje izazvan USDA izvještajem

Objavljivanje najnovijih podataka izazvalo je novu nestabilnost na tržištu

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 154
  • 16
  • 0

Izvještaji Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) imaju veliki uticaj na svjetsko tržište žitarica. Najnoviji je, kako je bilo i očekivano, uzrokovao nestabilnost i dalji pad cijena, no bilo je tu uticaja i drugih faktora.  

Pala je vrijednost sirove nafte, sve je više nagovještaja recesije, Kina najavljuje nove blokade zbog pandemije COVID-19, a tu je i kretanje američkog dolara. Kombinacija svega navedenog dovela je do nižih cijena žitarica i soje.

Porasle zalihe kukuruza i soje

Prema podacima USDA, smanjena je domaća upotreba kukuruza, a krajnje zalihe su porasle iznad očekivanih 1.510 milijardi bušela (1 bušel je 25,40 kg.).

Proizvodnja za 2022/23. porasla je za 45 miliona bušela, uglavnom u skladu s procjenama analitičara, a riječ je o 14,520 milrd. bu. Procjena prinosa ostala je nepromijenjena i iznosila je 177 bušela po akru (što bi bilo 11,23 tone po hektaru, op.ur.) . Prosječna sezonska cijena pala je na 6,65 dolara po bušelu (0,27€/kg).

Veći urod u SAD je omogućio da zalihe budu iznad očekivanja.

Dobar prinos u Paragvaju je iznenadio tržište, a u izvješću tvrde da je izvoz iz Ukrajine bio bolji od očekivanog. Ovakav razvoj situacije je poboljšao prognoze. Ipak, smanjenu proizvodnju imaju Evropska unija, Kenija i Rusija. Može se očekivati povećanje svjetskih krajnjih zaliha.

Očekuje se povećanje zaliha (Foto: Depositphotos/zullu_z@yahoo.com)

Prije objavljivanja izvještaja, decembarski kukuruz je pao za 23 centa, a dan je završio s padom cijene koja je iznosila 5,86 dolara.

Zalihe soje povećane su 215 miliona bušela, kao što se očekivalo. Proizvodnja je zasnovana na 35,73 miliona hektara i skoro je završena, a prinos je bio skoro nepromijenjen.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Prosječna cijena je u žetvi smanjena za 30 centi na 14,40 dolara po bušelu. Promjene za soju su minimalne. Brazilska i argentinska proizvodnja su stabilne. Uvoz ove ratarske kulture u Kinu je smanjen. Cijena novembarske je pala na 13,43 dolara.

Povećane procjene za pšenicu

Krajnje zalihe pšenice iz prošlih žetvi samo su nekoliko miliona bušela iznad procjene. Zbog porasta požnjevenih površina i prinosa procjena proizvodnje je povećana na 1.781 milijardi bu. Na proizvodnju ozime odnosilo se 1.201 mlrd. bu., a 503 miliona na jaru pšenicu.

Povećan je izvoz pšenice za 2022/23. na 800 mil. bu. Prosječna sezonska cijena ove žitarice snižena je na 10,50 dolara po bušelu.

Proizvodnja u Ukrajini, EU i Argentini je smanjena, dok je u Kanadi porasla. Rusija očekuje rekordne prinose. Proizvodnja pšenice u SAD porasla je za 1,2 miliona tona, a u Ukrajini smanjena na 19,5 miliona tona. Proizvodnja u Indiji je ostala nepromijenjena. Prije objave izvještaja septembarska pšenica je pokazala pad, a po objavi je iznosila 8,67 dolara.


Tagovi

USDA Izvještaj Cijena soje Cijena kukuruza Cijena pšenice Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

35


Glasova: 23

Viša cijena otkupa 65,7%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 8

Bolja savjetodavna služba 22,9%

Glasova: 4

Ništa, nema nam spasa 11,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]