Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod pšenice
  • 12.07.2021. 15:10

Ovogodišnji prinosi pšenice šest i više tona - kvalitet i cijena dobri

Kvalitet pšenice je dobar, međutim za naredne sezone, u cilju postizanja boljih rezultata mora se voditi računa koja sorta i na koji način će se sijati, kao i o drugim parametrima kvaliteta žita.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 95
  • 16
  • 0

U proizvodnji pšenice, ova godina mogla bi biti zadovoljavajuća jer su i prinosi, kvalitet i cijena tog žita bili veoma dobri prema procjenama ministra poljoprivrede Republike Srpske, Borisa Pašalića, navodi Srna. 

Prema njegovim riječima, tako nešto rijetko se dešava i da je ovo druga sezona zaredom sa dobrim urodom.

"Dugo vremena prosječni prinos bio je 4 t/ha, a sada već imamo šest pa i više tona, u zavisnosti koji kraj je u pitanju i da li je primjenjivana agrotehnika", smatra Pašalić, dodajući pri tom da je najveći semberski otkupljivač pšenice, firma "Novi Žitopromet", bio skroz korektan prema ratarima koji su predali i uskladištili znatne količine pšenice, a koju su odmah i naplatili. 

"To je dobro za poljoprivrednike, ali i za Vladu RS, a dobro je i što je Vlada, preko resornog ministarstva, danas isplatila premiju od 300 KM po hektaru proizvođačima", istakao je ministar.

Podsjetimo, isplaćeno je oko četiri miliona KM, za 2.200 proizvođača.

Kvalitet dobar, ali treba ga ubuduće još popravljati 

Iz Žitoprometa ocjenjuju da je kvalitet ovogodišnje pšenice dobar, međutim za naredne sezone, u cilju postizanja boljih rezultata mora se voditi računa koja sorta i na koji način će se sijati, kao i o drugim parametrima kvaliteta žita, poput glutena ili sadržaja proteina, ali to je nešto na čemu će se postepeno i kontinuirano raditi. 

Iz Agrarnog fonda u Bijeljini kažu da je ove godine povećan budžet, sa 1,1 na 1,4 miliona KM i da proizvođačima pšenice isplaćuju podsticaje u visini od dva pfeninga po jednom kilogramu žita. 

"Najbolje što se desilo ratarima u 2021. jeste što je `Novi Žitopromet` proradio i time uveo dobru cijenu na području Semberije", napomenuo je Zlatan Lazarević, direktor bijeljnskog Fonda. Takođe je naglasio da su i prinosi, ali i podsticaji resornog ministarstva i Agrarnog fonda dobri. 

Prema njegovom mišljenju, otkupna cijena pšenice je zadovoljvajuća i za to je bio pravi trenutak zbog toga što su bile skuplje i agrotehničke mjere u proizvodnji. 

Žetva pšenice i na semberskim poljima - do 0,43 KM podsticaja ratarima

Podsjetimo, gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, istakao je da će taj grad isplatiti subvenciona sredstva proizvođačima pšenice, u skladu sa aktuelnim spiskovima otkupa, a koje će na kraju otkupne sezone dostaviti mlinoprerađivači. 

"Poljoprivrednicima će biti isplaćeno u prosjeku oko 43 pfeninga za jedan kilogram pšenice, kada se uzmu u obzir gradske i republičke potpore i to je u većini slučajeva prihvatljivo za njih", rekao je Petrović, dodajući da će gradska vlast nastojati da u narednim godinama obnovi sistem robnih rezervi, koji će omogućiti stabilnost cijena na tržištu poljoprivrednih proizvoda. 


Tagovi

Prinosi pšenice Kvalitet pšenice Premije za pšenicu Otkupljivači Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]