Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 16.09.2023. 18:00

Odustali od veće proizvodnje šećera u Francuskoj - razlog je uvoz iz Ukrajine

Rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera u EVropsku uniju, što je izazvalo strah od viška

Foto: Depositphotos/ paulgrecaud
  • 35
  • 3
  • 0

Proizvođač šećera Saint Louis Sucre (SLS), u vlasništvu njemačkog Suedzuckera, zatražio je od francuskih ratara da ne povećavaju proizvodnju repe 2024. kako bi izbjegli pad cijena usred jake konkurencije ukrajinskog šećera, objavio je Reuters na temelju pisma u kojega je imao uvid. 

Rekordne cijene

Naime, evropske cijene dosegnule su rekordne nivoe, znatno iznad onih na globalnim tržištima, zbog deficita ove robe u bloku, a što je posebno vezano uz pad proizvodnje u Francuskoj. Ondje su poljoprivrednici odustajali od uzgoja šećerne repe zbog loših berbi prošlih godina, na što je utjecala zabrana korištenja određenih pesticida. 

Prvi put u sedam godina zabranili izvoz šećera

Ali rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera što je izazvalo strah od viška, kao što je bilo 2017. nakon što je Evropska unija ukinula proizvodne kvote, a to je dovelo do kolapsa cijena.

Ukrajinski šećer remeti tržište

"Naša ambicija da povećamo površine je u suprotnosti s naporima EU da bude solidarna s Ukrajinom", stoji u pismu SLS-a od 6. septembra.

"Cilj nam je osigurati da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj savršeno odgovara potražnji, bude cijenjena na evropskom tržištu te omogući najbolji mogući prihod od repe", navode te očekuju od poljoprivrednika da količinu u 2024. zadrže na nivou iz 2023.

Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je na 390.000 tona između oktobra 2022. i jula 2023., u odnosu na 25.000 tona u istom razdoblju prethodne sezone, pokazuju podaci EU-a.

U Suedzuckeru komentiraju da ukrajinski šećer, koji remeti tržište EU, treba izvoziti u treće zemlje, gdje je potrebna hrana.

Repa u plodoredu

Francuski farmeri u procesu su odabira plodoreda za sljedeću sezonu, sjetva uljane repice je već gotova, a pšenice bi trebala početi kasnije ovog mjeseca.

Visoke cijene šećera u vrijeme kada su cijene žitarica pale, mogle bi potaknuti poljoprivrednike da se u plodoredu odluče upravo za repu, kažu uzgajivači. No, površina pod tom kulturom ondje je ove godine pala na najniži nivo u 14 godina.

Moglo bi doći do pada cijena 

Evropski šećer trgovao se po cijeni od 915 eura po toni u julu 2023., pokazali su najnoviji podaci za EU , što je 57% više u odnosu na prethodnu godinu i dvostruko više od cijene zabilježene u julu 2021.

"Moramo paziti da ne odemo u krajnost", rekao je za Reuters Franck Sander, predsjednik francuskog sindikata proizvođača šećerne repe CGB, upozoravajući da bi povećanje površina moglo dovesti do pada cijena u EU, čak 30 posto, pogotovo jer postoje velike zalihe u Ukrajini.

Očekuje se da će se proizvodnjau EU oporaviti 2023./24. u odnosu na prethodnu sezonu, uglavnom zbog više usjeva u Poljskoj gdje su poljoprivrednici, privučeni višim cijenama, povećali zasijane površine.


Tagovi

Cijena šećera Uzgoj šećerne repe Francuski šećer Ukrajinski šećer Rekordne cijene Pad proizvodnje Suedzucker


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.