Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj repe
  • 05.05.2023. 15:00

Šećerna repa se neće moći uzgajati u mnogim područjima Evrope?

Poljoprivrednicima su hitno potrebne učinkovite, primjenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se snabdjevni lanci raspasti te u konačnici dovesti do nestanka domaće proizvodnje, upozoravaju uzgajivači

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 56
  • 7
  • 0

Uzgajivači šećerne repe u Evropskoj uniji su zbog planiranog smanjenja upotrebe pesticida pod sve većim pritiskom. Na ovakvu situaciju upozoravaju u Međunarodnoj konfederaciji evropskih proizvođača šećerne repe (CIBE) i Evropskom udruženju proizvođača šećera (CEFS) koji su protekle sedmice u Parlamentu raspravljali o prijedlogu Komisije za reviziju Uredbe o održivoj upotrebi proizvoda za zaštitu bilja (SUR). 

Ratari Bernard von Wullerstorff i Guillaume Gandon, iz Belgije i Francuske, upoznali su evparlamentarce s provedbom i izazovima integriranog upravljanja štetnicima (IPM). Uslijedila je rasprava za okruglim stolom s Markusom Schoberom, direktorom Austrijskog udruženja uzgajivača šećerne repe, i Maxom Schulmanom, poljoprivrednikom i potpredsjednikom Radne grupe za sjemenarstvo u Copa-Cogeca.

Pozvali su kreatore politika da realno sagledaju posljedice koje bi trenutni prijedlog SUR-a imao na poljoprivredu EU-a, a posebno na proizvodnju šećera od ove ratarske kulture. 

Ovisnost o uvozu iz trećih zemalja

"Planovi smanjenja predloženih od strane Komisije imali bi značajan negativan učinak na domaću poljoprivredu, posebno na usjeve poput šećerne repe, jer bi doveli do premještanja proizvodnje u treće zemlje", složio se zastupnik Parlamentu Alexander Bernhuber dodajući da bi ovaj potez učinio EU sve više ovisnom o uvozu šećera iz inozemstva, što je zabrinjavajuće. 

"Pozivamo Evropsku komisiju da usvoji održiviju prehrambenu politiku. Očuvanje prehrambene sigurnosti u EU mora postati prioritet u zakonodavstvu EU", poručio je.

EU previše ovisi o uvozu: Mora postati samodostatna u proizvodnji hrane

"Mi ne zagovaramo status quo - okoliš je važan za sve i treba ga zaštititi. Međutim, poljoprivrednici moraju biti u mogućnosti financijski preživjeti ovu tranziciju. Smanjenje prinosa predviđeno provedbom ciljeva SUR-a smanjit će zaradu poljoprivrednika i dovesti do prestanka poslovanja", naglasio je von Wullerstorff iz Belgije. 

Sve manji uzgoj u Francuskoj

Da smanjenje dostupnih sredstava za zaštitu bilja uništava ovu proizvodnju, istaknuo je Gandon iz Francuske. Kaže da su posljedice već vidljive jer je 10 posto tamošnjih ratara ove godine odlučilo prestati uzgajati repu, posebno zbog nedostatka dostupnih neonikotinoida.

Poljoprivrednicima su hitno potrebne učinkovite, primjenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se snabdjevni lanci raspasti te u konačnici dovesti do nestanka domaće proizvodnje. "Potrebno je vrijeme da se prilagodimo novim tehnikama, na primjer biološkim alternativama", poručio je Schulman. 

Markus Schöberl, direktor Austrijskog udruženja uzgajivača šećerne repe, upozorio je da će ovaj uzgoj postati neizvediv u mnogim područjima u Evropi ako se zabrane pojedine aktivne tvari. "Komisija se mora odlučiti za poljoprivrednu politiku koja omogućava sigurnost snabdijevanja za evropsko stanovništvo i omogućuje održivu proizvodnju domaćih prehrambenih proizvoda", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Uzgoj šećerne repe Manje površine IPM Zabrana pesticida Neonikotinoidi Uzgoj u Francuskoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

62


Glasova: 30

Viša cijena otkupa 48,4%

Glasova: 8

Veći novčani poticaj 12,9%

Glasova: 17

Bolja savjetodavna služba 27,4%

Glasova: 7

Ništa, nema nam spasa 11,3%

Pregled ankete

Pregled ankete