Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 29.10.2021. 12:00

Od danas se prekida proizvodnja hljeba, do stabilzacije cijena pšenice

Proizvodnja se definitivno neće pokrenuti sve dok ne dođe do stabilizacije vrijednosti pšenice na tržištu, a radnici za to vrijeme neće dobijati otkaze.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 1.353
  • 164
  • 0

 Mlinsko - prerađivačko preduzeće "Novi Žitorpomet" iz Bijeljine od danas prestaje sa proizvodnjom, sve dok se ne stabilizuju cijene pšenice na tržištu. Međutim, uprkos tome niko od radnika neće ostati bez posla, izjavio je to za Srnu pravni zastupnik "Pavgroda", vlasnika "Žitoprometa", advokat Miloš Stevanović. 

Prema njegovim riječima, navedena kompanija i dalje će održavati minimalni proces rada, samo bez proizvodnje. Takođe je napomenuo kako je došlo do naglih kolebanja cijena pšenice na tržištu pa je u skladu s tim nemoguće postići pokrivenost proizvodnje i troškova putem cijena hljeba i brašna

"Najvažnije je to što niko ne ostaje bez posla, da je ova situacija privremena, ali postoji taj strašan skok vrijednosti pšenice, a promjene u smislu gubitka ili ostajanja bez posla - nema", pojasnio je Stevanović. 

Opasnosti od ostajanja bez posla nema

Proizvodnja, kako kaže, definitivno se neće pokrenuti sve dok ne dođe do stabilizacije vrijednosti pšenice na tržištu, a radnici za to vrijeme neće dobijati otkaze. 

Početkom 2021. godine, tačnije 18. januara, firma iz Foče "Pavgord" kupila je nepokretnu imovinu "Žitoprometa" i to po cijeni od 3,1 miliona KM i na taj način postala apsolutni vlasnik pomenutog preduzeća.

"Novi Žitopromet" krenuo je sa radom 01. marta 2021. godine, nakon što je okončan stečajni postupak koji je trajao 14 mjeseci. 

U silosima uskladišteno oko hiljadu tona pšenice, većinom semberske

Kako smo nedavno pisali, ta firma je sredinom oktobra u svojim silosima imala oko hiljadu tona pšenice, a oko 95 odsto količine otkupljeno je od Semberaca.

"Žitopromet" prati trendove na tržištu, na kojem se očekuje i rast cijena hljeba, a prema procjenama šefa proizvodnje, Dušana Tomića, to poskupljenje je realno kada se uzme u obzir činjenica da se značajne količine hljeba bace, što bi istovremeno moglo da utiče na svijest ljudi. 


Tagovi

Proizvodnja hljeba Cijene pšenice Skok cijene "Novi Žitopromet" Tržište Cijene brašna Mlinsko preduzeće


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]