Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje šenice
  • 17.10.2021. 14:15

U silosima uskladišteno oko hiljadu tona pšenice, većinom semberske

Prije nedjelju dana podigli su cijenu hljebnog žita, koja je u toku žetve iznosila oko 0,37 KM, a sada je 0,40 KM.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 118
  • 20
  • 0

Mlinsko - prerađivačko preduzeće "Novi Žitopromet" iz Bijeljine trenutno u silosima ima oko hiljadu tona pšenice, a oko 95 odsto količine otkupljeno je od Semberaca, rekao je za Srnu šef proizvodnje Dušan Tomić i istakao da je njihovo brašno jedno od najkvalitetnijih u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, ostao je još jedan mali dio koji nisu otkupili, a radi se o ljudima koji čekaju neku bolju vrijednost pomenute žitarice.

"Prije sedam dana podigli smo cijenu pšenice, koja je u toku žetve iznosila oko 0,37 KM, a sada je 0,40 KM. Zbog trenda rasta na tržištu u okruženju i mi smo uradili isto", pojasnio je Tomić.

Takođe je napomenuo da imaju tri vrste brašna i to "tip 400" koji je uvećan za oko šest feninga, "tip 500" za pet i "tip 850" za četiri feninga, a poskupljenje je uslijedilo uslijed poskupljenja nafte, struje i drugih eneregenata.

Mađarska pšenica kao poboljšivač domaćoj

Za sada imaju dovoljne količine te ratarske kulture i jedino posežu, kako kaže, za uvozom mađarske pšenice koju upotrebljavaju kao poboljšivač.

"Cijena te pšenice, koju kupujemo iz Mađarske je 258 evra, tako da još nismo odlučili da izvozimo brašno na strano tržište", rekao je šef proizvodnje, ističući kako su pregovori u toku, što ne znači da do toga neći doći u nekom skorijem periodu. 

Ukazao je i na to da su u 2021. godini kupili 600 do 700 kilograma kukuruza, kojeg primaju sa udjelom vlage od 14 do 25 procenata pa čak i većim. 

"Novi Žitopromet" prati trendove na tržištu, na kojem se očekuje i rast cijena hljeba, a prema procjenama Tomića, to poskupljenje je realno kada se uzme u obzir činjenica da se značajne količine hljeba bace, a što bi moglo da utiče na svijest ljudi. 

Usmjereni na kupce iz BiH

Tomić naglašava da su se u njihovom preduzeću fokusirali na kupce iz naše zemlje i pored toga što "svakodnevno imaju ponude iz Turske za izvoz brašna".

To objašnjava time da se uslijed turbulencija na tržištu i konstantnog rasta cijene pšenice, nisu još odlučili da sklope ugovor da im daju našu, domaću sirovinu. 

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

"Hoćemo dobro da razmislimo i vidimo šta će se desiti. Moje lično uvjerenje je da će u narednom periodu doći do stabilizacije cijena hljebnog žita", komentariše. 

On je rekao da je od 01. septembra u "Novom Žitoprometu" počela da radi i pekara, te da su u početku imali 1.000, a da danas iz njihovih pogona izlazi čak 2.500 hljebova dnevno.

"Proizvodnja se polako povećava. Imamo još jedan pogon koji ne radi, a za koji je priprema završena, samo treba srediti papirologiju. Riječ je o fabrici stočne hrane u krugu mješaone, tako bi zatvorili ciklus u `Novom Žitoprometu`. Imali bismo mlin, pekaru i fabriku stočne hrane, koja će, nadam se, do kraja mjeseca početi sa proizvodnjom", najavio je on.


Tagovi

Otkup pšenice Skladištenje pšenice Silosi Dušan Tomić Brašno Cijene hljeba Mađarska pšenica Kupci iz BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.