Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetveni materijal
  • 06.05.2020. 16:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa

Obezbjeđen sjetveni materijal za 824 poljoprivrednika

Sa dodijeljenim sjemenom, zasijano je 429,5 hektara pod kukuruzom, 24,5 ha graha i 16,5 ha pod krompirom. 

Foto: Hajrudin Salkić
  • 325
  • 40
  • 0

Kako bi se sačuvali raspoloživi resursi u poljoprivredi, ali i podstakla proizvodnja i pomogli poljoprivrednici, općina Bosanska Krupa obezbjedila je neophodni repromaterijal za sjetvu krompira, kukuruza i graha. 

U prethodna dva mjeseca, ova lokalna samouprava raspisala je dva poziva na koja su se prijavila 824 zainteresovana poljoprivrednika. Za sve njih, općina je obezbjedila potrebno sjeme, đubrivo, preparate za zaštitu bilja prilikom sjetve planiranih površina, onih redovnih ali po potrebi i onih dodatnih. 

Javio se veliki broj poljoprivrednika

"Prijatno smo iznenađeni velikim odzivom i interesovanjem kod naših poljoprivrednih proizvođača. Nadmašena su moja očekivanja. Uradili smo zaista pravu stvar sa podjelom besplatnog materijala za sjetvu jer se u vremenu pandemije korona virusa, sve veći broj ljudi okreće poljoprivedi i proizvodnji vlastite hrane. Zadovoljan sam što smo to omogućili 824 porodice, koje će na taj način imati i dodatnu priliku za zaradu", naveo je načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović.  

Ovim pozivom, općina je tačno definisala predviđene površine za sjetvu. Za kukuruz, minimalna veličina parcela iznosi 0,3 ha dok je maksimalna jedan hektar. Planirane površine za grah i krompir, na osnovu kojih se može dobiti sjetveni materijal iznose do 0,05 ha, piše uskinfo.ba.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Navedene sjetvene norme već su skoro posađene, repromaterijal je spreman, a sa poljoprivrednim proizvođačima su potpisani i ugovori. Kompletna količina materijala za sjetvu kukuruza iznosi 1.247 vreća ili tačnije 31.175.000 klijavih zrna. Za grah ova količina iznosi 1.683,5 kilograma dok je za krompir 41.250 kg. 

Sa dodijeljenim sjemenom, zasijano je 429,5 hektara pod kukuruzom, 24,5 ha graha i 16,5 ha pod krompirom. 

Sjetva pomognuta općinskim, kantonalnim i federalnim sredstvima

Ova Unskosanska općina je za namjene podrške poljoprivredne proizvodnje, nabavljanja repromaterijala (za planirane i dodatne površine) za navedena tri usjeva, izdvojila skoro 300.000 KM, sopstvenih sredstava, a podržana je i na nivou kantona i na nivou Federacije. 

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Lanci snabdjevanja poljoprivredno prehrambenim proizvodima do sada su odolijevali izazovima, a kako će se to odraziti u dužem vremenskom periodu na poljoprivredu, ostaje da vidimo u periodu koji je pred nama. 

Proizvođačima ostaje da se nadaju da će ih ministarstva maksimalno podržati i da neće biti kašnjenja sa isplatama podsticaja, kako bi se bar malo olakšala ionako teška situacija.


Tagovi

Resursi u poljoprivredi Repromaterijal Sjeme Đubrivo Površine za sjetvu Armin Halitović Poljoprivrednici Isplate podsticaja Lanci snabdjevanja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer