Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene đubriva
  • 23.01.2023. 09:00

Niže ili više cijene đubriva, upitna i naredna poljoprivredna sezona

Snijeg koji pada i kojeg smo dugo čekali i priželjkivali dobro će se se odraziti na ozime usjeve

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 286
  • 31
  • 1

Decembar  i januar su bili mjeseci kad su se poljoprivredni proizvođači uveliko pripremali za narednu proizvodnu sezonu prvenstveno nabavljajući u tom periodu sva đubriva razne kombinacije, najčešće NPK 15-15-15 za sjetvu, te URE-u predsjetveno i KAN-a za prehranu strnih žitarica.

Međutim, ove godine nije tako. Cijana svih đubriva je i dalje visoka, niti ga ima u ogromnim količinama lagerovanog kod distributera, a pojedinih formulacija nema ni u ponudi i pitanje je hoće li ih i biti.

Šta će biti s cijenama?

Kako se vrijeme za prihranu pšenice, ječma, tritikalea i ostalih ozimih usjeva primiče proizvođači se raspituju za cijene i vlada interesovanje, ali i dalje ne kupuju nadajući se pojeftinjenju. Međutim, to se za sad još ne dešava, čak se jedno vrijeme govorilo o novom rastu cijena.

Inflacija koja se ne zaustavlja, stalni rast cijena doveo je mnoge poljoprivredne proizvođače da stočni fond umanje ili da potpuno prekinu proizvodnju, naročito je to bilo izraženo u živinarstvu isključivo s proizvodnjom brojlera. Uvoz pilećeg mesa te previsoke cijene stočne hrane mnoge živinare je primoralo da stave ključ u bravu.

Posavina je ranije bila, osim drugih vidova poljoprivredne proizvodnje, prepoznatljiva i po proizvodnji duvana, međutim, ni ta proizvodnja više nije rentabilna za poljoprivrednog proizvođača i od nje se masovno odustaje. Nadležne institucije bi trebali naći neko rješenje i zaštiti raznim mjerama domaću proizvodnju i poljoprivredne proizvođače jer neiskoristiti plodno zemljište i potpuno odustajanje od domaće proizvodnje vodi u još goru propast.

Ozimi usjevi prije sniježnih padavina su bili zaista u lošem stanju, vrijeme još od jesenas ne ide u korist strninama. Izuzetno topla jesen dovela je do pojave insekata, cicada koje su pored ostalih faktora, višak vlage i drugog, doveli do pojave virusnih oboljenja što je dalje rezulturalo žućenjem lista. Snijeg koji pada i kojeg smo dugo čekali i priželjkivali dobro će se se odraziti na ozime usjeve.

Granulirano đubrivo ništa ne može zamijeniti

Čim bude vrijeme i vremenski uslovi se steknu nikako ne izostavljati prvu prihranu usjeva s granuliranim đubrivom jer njega ne može u potpunosti zamijeniti niti bilo koje folijarno đubrivo, folijarna prehrana samo može upotpuniti ishranu, ona je dodatak prehrani.

Đubrenje i značaj azota u prihrani ozimih usjeva

Uslovi za prvu prehranu su se uglavnom sticali od kraja februara do kraja marta, ali s obzirom na to da nam je zima zakasnila, vjerovatno će se prva prihrana moći obaviti polovinom marta mjeseca, ako se snijeg ne zadrži do tad.

Kako je kupovna moć prosječnog poljoprivrednog proizvođača opala i kako su cijene energenata u blagom padu za očekivati je da će i cijena đubriva biti nešto niža.


Tagovi

Strna žita Ozimi Prehrana Đubrivo NPK Urea Cijena gnojiva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.