Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana
  • 20.01.2023. 09:00

Đubrenje i značaj azota u prihrani ozimih usjeva

S prvom prihranom, dodaje, ne treba žuriti, jer dok su biljke u stanju mirovanja ne mogu usvajati unijeta hranjiva

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 351
  • 20
  • 0

Đubrenje je najvažnija agrotehnička mjera koja osigurava visoke i stabilne prinose svih gajenih kultura, jer samo pravilno ishranjene biljke mogu ispoljiti svoj genetski potencijal i dati očekivane prinose. Naše tržište je snabdjeveno đubrivima raznih proizvođača, različitih vrsta prema namjeni i različitih formulacija.

Program đubrenja najbolje je napraviti u skladu s ranije urađenom analizom zemljišta, gajenom biljnom vrstom, ciljanim prinosima, napominje Bojana Panić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, navodeći da se time osigurava najkvalitetnije đubrenje sa svaku kulturu pojedinačno, a samim tim i ekonomsku opravdanost.

Najvažniji je azot

Azot je jedan od najvažnijih makroelemenata u ishrani svih biljnih kultura i najzastupljeniji je u mineralnim i organskim đubrivima. U industrijskoj proizvodnji nalazi se u amidnom, amonijačnom i nitratnom obliku, a biljkama je najpristupačniji u nitratnom obliku. Usvajanje azota kod strnih žita počinje već u fazi ukorjenjivanja, a završava se u fazi formiranja i nalivanja zrna.

S prvom prihranom, ne treba žuriti (Foto: M.C.Celić)

"Ozimim usjevima je nakon perioda mirovanja, kada započnu fiziološki procesi u biljkama potrebna određena količina hranjiva, azota. Stoga je proljetna prihrana azotnim đubrivima obavezna i redovna mjera, jer su biljke izlaskom iz zime iscrpljene i potrebna im je određena količina hrane za kretanje vegetacije u proljeće i dalji rast i razvoj", kaže Panić.

S prvom prihranom, dodaje, ne treba žuriti, jer dok su biljke u stanju mirovanja ne mogu usvajati unijeta hranjiva, te dolazi do njihovog procjeđivanja u dublje slojeve zemljišta i biljke ih ne mogu usvajati. "Prvu prihranu je najbolje obaviti kada se zemljišta u zoni korijenovog sistema zagrije iznad 5 °C i zadrži se 5-6 dana", navodi savjetodavac.

Odabir đubriva

Pšenici je najviše azota potrebno u fazi bokorenja, jer se u čvoru bokorenja počinju formirati svi budući organi biljaka, te je zbog toga veoma bitno prisustvo hranjiva u tom periodu. U našim uslovima to je kraj februara i početak marta. Također je bitan odabir đubriva za prvu prihranu, jer ništa nismo postigli ako u njoj unosimo hranjiva koja ne mogu biti pristupačna biljkama u datom momentu.

"Prvu proljetnu prihranu najbolje je obaviti s KAN-om. Azot se u ovom mineralnom đubrivu nalazi pola u nitratnom, a pola u amonijačnom obliku, pa ima brže i produženo djelovanje, te tako zadovoljava potrebe biljaka za azotom u određenom periodu. Za prvu prihranu primjenjuje se u količini od 200-250 kg/ha", ističe Panić.

Drugom prihranom u zemljište se unosi ostatak predviđene količine azota (Foto: Depositphotos/singkham)

UREA je visoko koncentrirano azotno đubrivo u kome se azot nalazi u amidnom obliku. Ima produženo dejstvo, međutim, njena primjena u prvoj prihrani se ne preporučuje jer povećava kiselost zemljišta, a i biljke azot u ovom obliku sporije usvajaju. Za njenu primjenu potrebne su nešto više temperature kako bi hranjiva lakše bila pristupačna biljkama nakon primjene.

"Drugom prihranom u zemljište se unosi ostatak predviđene količine azota, mjesec dana nakon prve prihrane, tj. u fazi vlatanja. Količina đubriva za drugu prihranu zavisi od stanja i vrste usjeva, a kreće se do 200 kg/ha KAN-a 27% N, AN-a 33% N ili UREE 46% N", pojašnjava savjetodavac.

Precizna sijačica ExactShoot štedi 60 posto đubriva - John Deere predstavio novitet

Veoma značajna i kvalitetna mjera je i folijarno đubrenje, naročito što se tiče mikroelemenata kao što su: bakar, bor, molibden, mangan i cink. Kada su u pitanju primarni elementi, odnosno makroelementi azot, fosfor i kalijum, koji zahtjevaju veliku količinu aktivne materije po površini, ne mogu se nadomjestiti folijarnom prihranom, ali mogu se nadoknaditi sekundarni makoelementi kalcijum, magnezijum i sumpor. Prema tome, folijarnom prihranom može se obezbjediti optimalna ishrana sekundarnim elementima(Ca, Mg, S) i mikroelementima (Cu,B,Mo,Zn).


Tagovi

Đubrenje Prihrana Azor KAN UREA Mineralna đubriva Ozimi usjevi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !