Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 21.10.2023. 16:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Ne žurite sa sjetvom ozimih kultura - nije kasno ni u novembru?

Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 111
  • 22
  • 0

Natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, tokom septembra i oktobra, rezultiralo je suhim zemljištem, odnosno nedovoljnom količinom vlage u tlu, koja je neophodna za obradu i pripremu tla za sjetvu.

Pomjereni optimalni rokovi

Optimalni rokovi za sjetvu pšenice su od 10. do 25. oktobra, međutim, svjedoci smo globalnih klimatskih promjena koje između ostalog imaju veliki utjecaj i na rokove sjetve. Stoga, ove godine će sjetva ozimih žitarica na području Posavine krenuti krajem oktobra i početkom novembra.

"Preporuka je da se ozime kulture ne siju u monokulturi, odnosno obvezan je plodored da bi se smanjila pojava bolesti, štetnika i korova. Najbolji predusjevi žitaricama su mahunarke", naveli su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.

Kako odrediti količinu sjemena pšenice i drugih strnina za sjetvu?

Za sjetvu treba koristiti deklarirano sjeme, ujednačeno po masi i krupnoći, dobre klijavosti i energije klijanja. Prilikom sjetve, potrebno je voditi računa o dubini sjetve koja iznosi 4-6 cm, te poštivati sjetvene norme koje su propisane sortnim karakteristikama.

"Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla, te ubrzalo klijanje i nicanje sjemena", dodaju iz savjetodavne službe.

Osnovna gnojidba

Neizostavna mjera u uzgoju ozimih kultura je osnovna gnojidba, a njen izostanak utječe na smanjenje prinosa. Preporuka je da se gnojidba obavlja isključivo na osnovu hemijske analize tla, kako bi se unijela odgovarajuća količina mikro i makro elemenata, odnosno ni previše ni premalo istih.

Cijene gnojiva stabilne - do kada će trajati zatišje pred buru?

Gnojiva koja se apliciraju u osnovnoj gnojidbi su NPK formulacije s povećanim sadržajem fosfora i kalija, te dio azota u obliku UREE za jesensku ishranu pšenice, koji će istovremeno ubrzati mineralizaciju organskih ostataka.


Tagovi

Jesenja sjetva Ozime kulture Sjetva pšenice Optimalni rok Posavina Osnovna gnojidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]