Pretraga tekstova
Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla.
Natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, tokom septembra i oktobra, rezultiralo je suhim zemljištem, odnosno nedovoljnom količinom vlage u tlu, koja je neophodna za obradu i pripremu tla za sjetvu.
Optimalni rokovi za sjetvu pšenice su od 10. do 25. oktobra, međutim, svjedoci smo globalnih klimatskih promjena koje između ostalog imaju veliki utjecaj i na rokove sjetve. Stoga, ove godine će sjetva ozimih žitarica na području Posavine krenuti krajem oktobra i početkom novembra.
"Preporuka je da se ozime kulture ne siju u monokulturi, odnosno obvezan je plodored da bi se smanjila pojava bolesti, štetnika i korova. Najbolji predusjevi žitaricama su mahunarke", naveli su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.
Kako odrediti količinu sjemena pšenice i drugih strnina za sjetvu?
Za sjetvu treba koristiti deklarirano sjeme, ujednačeno po masi i krupnoći, dobre klijavosti i energije klijanja. Prilikom sjetve, potrebno je voditi računa o dubini sjetve koja iznosi 4-6 cm, te poštivati sjetvene norme koje su propisane sortnim karakteristikama.
"Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla, te ubrzalo klijanje i nicanje sjemena", dodaju iz savjetodavne službe.
Neizostavna mjera u uzgoju ozimih kultura je osnovna gnojidba, a njen izostanak utječe na smanjenje prinosa. Preporuka je da se gnojidba obavlja isključivo na osnovu hemijske analize tla, kako bi se unijela odgovarajuća količina mikro i makro elemenata, odnosno ni previše ni premalo istih.
Cijene gnojiva stabilne - do kada će trajati zatišje pred buru?
Gnojiva koja se apliciraju u osnovnoj gnojidbi su NPK formulacije s povećanim sadržajem fosfora i kalija, te dio azota u obliku UREE za jesensku ishranu pšenice, koji će istovremeno ubrzati mineralizaciju organskih ostataka.
Tagovi
Jesenja sjetva Ozime kulture Sjetva pšenice Optimalni rok Posavina Osnovna gnojidba
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.