Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 18.10.2023. 18:00

Cijene gnojiva stabilne - do kada će trajati zatišje pred buru?

Unatoč eskalaciji na Bliskom istoku i naglom rastu cijena gasa, za đubriva se jedva mijenjaju. Analitičari i trgovci strahuju da bi se to moglo ubrzo promijeniti.

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 133
  • 92
  • 0

Cijene đubriva su iznenađujuće stabilne na tržištu. Mnogi se pitaju da li je to samo zatišje pred oluju. 

Uprkos eskalaciji na Bliskom istoku i naglom rastu cijena gasa, one se za đubriva jedva mijenjaju, izvještava Agrarheute. Analitičari i trgovci strahuju da bi se to moglo ubrzo promijeniti.

Povećanje uvoza iz Rusije

Naime, cijene gasa su prošle sedmice naglo porasle u Evropi, ali još nisu imale uticaj na azot

Evropska proizvodnja amonija postaje sve neekonomičnija, a očekuje se povećanje uvoza, posebno iz Rusije. Egipat, čija prodaja uree prvenstveno ide u Evropu, nedavno je smanjio izvozne cijene, što zbog slabe potražnje ipak nije dovelo do značajnijeg povećanja prodaje.

Indijski tender za ureu, koji je u toku, završava se do 20. oktobra. Očekuje se da neće biti promjena na svjetskom tržištu.

Jeftinije đubrivo

Cijene uree na Bliskom istoku su se jedva promijenile uprkos oružanom sukobu u Izraelu. Početkom sedmice u tamošnjim izvoznim lukama cijena je bila  od oko 386,66 eura/t za franko brod (engl. free on board FOB, transportna klauzula prema kojoj prodavatelj ispunjava svoju obvezu kada isporuči robu preko ograde broda u naznačenoj luci ukrcaja, op.a.), a što je više za oko 3,80 eura nego prošle sedmice i manje za 9,47 eura nego početkom oktobra. Trenutne cijene za utovar u novembru su 369,60 eura. U egipatskim izvoznim lukama cijene se kreću se na 390,50 eura/t početkom ove sedmice i skoro 386 eura/t za novembar.

Očekivalo se da će cijena amonij nitrata da poraste u Evropi zbog rasta cijene gasa. Međutim, do toga nije došlo zbog slabe potražnje. Slabe cijene žitarica utiču i na potražnju za đubrivima, a rast se ni ne očekuje prije kraja oktobra, smatraju analitičari. 

Na njemačkom tržištu cijene KAS-a, koji je koštao oko 345 eura/t, i uree, od 490 eura/t, su ostale nepromijenjene. Diamonij fosfat DAP se u uvoznim lukama plaćao za tonu 615 eura, što je za 10 eura više nego prošle sedmice i 25 eura više nego prije dvije sedmice.


Tagovi

Cijena đubriva Cijena uree Cijena amonija Cijena poljoprivrednog đubriva Potražnja za gnojivom Uvoz gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.