Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva suncokreta
  • 09.04.2023. 09:00

Ne ponavljati greške kod sjetve suncokreta: Sačekati pravu temperaturu zemljišta

Treba sačekati kao u ovoj godini, i do kraja aprila izvesti sjetvu, pod uslovom da zemljište bude zagrijano na bar osam stepeni Celzijusa.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 298
  • 17
  • 0

Ukoliko se suncokret sije poslije pšenice, što je najčešći slučaj, neophodno je ugarenje ili oranje na 15 cm dubine da se prekine kapilaritet u zemljištu, odnosno isparavanje vlage iz zemljišta vani, što naši ratari rijetko rade. Nakon toga je oranje, najbolje plugovima obrtačima na dubini 25 do 30 cm. Razumije se da se određena količina kompleksnih đubriva prije oranja u jesen unosi u zemljište po prethodnom upotrebom pneumatskih rasipača mineralnih đubriva.

U proljeće se vrši predsjetvena priprema zemljišta kultivatorima, balansnim drljačama i drugim oruđima na dubini sjetve sjemena suncokreta. U praksi, sjetva se obavlja 80 posto pneumatskim sijačicama i 20 posto običnim mehaničkim. Iskustvo je pokazalo da je postignut zadovoljavajući sklop biljaka u berbi ako je on obezbjeđen sa 90 do 106 posto od planiranog.

Ne treba sijati u vlažno i nezagrijano zemljište

Suncokret se sije kada se sjetveni sloj zagrije na osam do 10 stepeni Celzijusa, a to je obično od 1. do 10. aprila. Obavezno završiti do kraja aprila. To je iz razloga što sjetveni sloj nije zagrijan na navedenu temperaturu, te naši poljoprivredni proizvođači prave najveće greške jer siju najčešće u vlažno i nezagrijano zemljište. U tom slučaju sjeme istruhne ili bude plijen ptica i zemljišnih štetočina.

Treba sačekati kao u ovoj godini, i do kraja aprila izvesti sjetvu sijačicama, pod uslovom da zemljište bude zagrijano na bar osam stepeni Celzijusa.

Koja dubina, norma i međuredni razmak?

Dubina sjetve je četiri do šest centimetara. Norma je četiri do pet kilograma dorađenog sjemena hibridnog suncokreta. Zbog preciznosti koristiti precizne pneumatske sijačice, čija je optimalna brzina kretanja šest do sedam kilometara na sat.

Suncokret se sije na međuredni razmak 70 cm, a rastojanje u redu iznosi 20 do 30 cm, u zavisnosti od dužine vegetacije i namjene hibrida, da bi se ostvarilo 40 - 60 hiljada biljaka po hektaru u berbi. Gustina za zelenu masu i silažu iznosi 60 - 70.000 biljaka/ha.

Postrni suncokret za sjeme sije se u sklopu 60 - 70 hiljada biljaka/ha, a za zelenu masu u sklopu 70 - 85 hiljada biljaka/ha. Sjetva je od 1. - 10. jula za sjeme, odnosno 1. - 15. jula za zelenu masu.

Kako izračunati razmak u redu?

Primjer izračunavanja razmaka u redu pri sjetvi:

  • hibrid velja, sklop biljaka po metru kvadratnom iznosi 5,6 = 56.000 bilj./ha;
  • klijavost = 93 posto;
  • čistoća = 98 posto;
  • procenat povećanja sjetvena norme: 100 - (klijavost x čistoća/100) = 9%;
  • međuredni razmak u redu iznosi 70 cm (0,7 m).           
  • razmak u redu = 10.000 / (56.000 + 9 %) x 0,7 = 10.000 / 42.728 = 0,23 m (23 cm).

Podešavanje sijačice "Pigoli" je kao kod kukuruza.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Priprema za setvu Dubina setve Razmak setve Izračunavanje razmaka u redu.


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.