Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sjetva kukuruza
 • 15.03.2023. 12:00

Sjetva kukuruza: Kako odrediti normu i podesiti sijačicu?

Radi ostvarivanja željenog sklopa biljaka u berbi treba po pravilu da je gustina sjetve povećana za 10 do 20 posto, zavisno od preciznosti sijačice i prisustva zemljišnih štetočina.

Foto: Depositphoto/@smereka
 • 103
 • 7
 • 0

Naši poljoprivredni proizvođači često griješe u određivanju gustine sjetve, jer svaka FAO grupa zrenja traži određeni sklop biljaka, koji zavisi i od hibrida kukuruza, ali i od agroekoloških uslova gajenja. Najveće greške se uočavaju kod podešavanja sijačice, odnosno određivanja zrna u redu i međurednog razmaka. Iz tog razloga u redu je neujednačena sjetva i različiti redni razmaci biljaka. 

Sjetvu treba obaviti kada se zemljište, na dubini osam centimetara, zagrije na osam do 10 stepeni Celzijusa. To je obično 10. do 20. april. Sijanje nakon 5. maja postepeno smanjuje prinose, posebno ukoliko je suša. Ako je iz objektivnih razloga moramo obaviti u maju, onda treba sijati hibride kraće vegetacije, koji su tolerantniji na kasniju sjetvu.

Postrna sjetva kukuruza se obavlja od 1. do 10. jula, dubina je pet do šest centimetara, a na lakšim i suhljim zemljištima sedam do osam centimetara. Naknadna, odnosno postrna obavlja se što prije, nešto dublje od redovne i sa većom količinom sjemena.

Kako utvrditi gustinu sjetve?

Optimalnu gustinu utvrđujemo za svaki region i svaki hibrid posebno. Uobičajeni razmak između redova iznosi 70 cm, a unutar reda zavisi od FAO grupe zrenja hibrida, koji zahtijevaju određeni sklop:

 • FAO grupa 100   75 - 85.000 biljaka;
 • FAO grupa 200   70 - 80.000 biljaka;
 • FAO grupa 300   60 - 71.000 biljaka;
 • FAO grupa 400   55 - 68.000 biljaka;
 • FAO grupa 500   50 - 65.000 biljaka;
 • FAO grupa 600   50 - 60.000 biljaka;
 • FAO grupa 700   50 - 60.000 biljaka.

Radi ostvarivanja željenog sklopa biljaka u berbi treba po pravilu da je gustina povećana za 10 do 20 posto, zavisno od preciznosti sijačice i prisustva zemljišnih štetočina. Za silažu cijele biljke treba povećati sklop biljaka 10 do 15 posto i po mogućnosti koristiti hibride srednje kasne i kasne vegetacije. U tom slučaju najčešći razmak je 70 x 25 cm (57.100 klijavih zrna/ha).

Norma sjetve kukuruza iznosi osam do 20 kg/ha sjemena.

Podešavanje razmaka zrna 

Prvo se određuje broj biljaka po hektaru, recimo za kukuruz 59.000 biljaka na razmak redova 70 centimetara. Zatim se iz tabele vidi da će razmak zrna u redu biti 24 centimetra. Da bi bio ostvaren ovaj razmak potrebno je zupčanik prebaciti u položaj 1. Onda skinuti poklopac zupčanika, podići zupčanik i postaviti ga u određeni položaj (u ovom slučaju 1). Ako se zupčanik pomjera prema centru razmak je manji.

Razmak između redova se podešava pomjeranjem sekcija po nosećoj gredi. Orijentacioni sklop posijanih zrna po hektaru sa pločom od 24 rupe može se vidjeti u tabeli.

Podešavanje skidača viška sjemena 

Sipa se sjeme u "kutije", zatim se podiže sijačica na hidraulik i uključi priključno vratilo traktora da radi na 540 - 600 obrtaja u minuti kako bi ventilator počeo da radi. Postave se posude ispod ulagača, pa se u pravcu kretanja traktora ručno okreće točak. Ako rupe sjetvene ploče prilijepe dvije sjemenke treba ručicu skidača viška sjemena podesiti, odnosno približiti rupama na ploči. To uraditi sve dok na rupama ne bude po jedna sjemenka.

Dubina sijanja se podešava podizanjem i spuštanjem nagaznih točkova sekcije pomoću ručice gvinta - navojnog vretena. Sve sekcije podesiti na istu dubinu;

Podešavanje dužine markera

Formula za izračunavanje je:

L = (A x (n + 1) - B) / 2  gdje je:

 • L - dužina markera, mjeri se od krajnjeg ulagača do vrha markera;
 • A - razmak između redova;
 • n - broj sjetvenih redova;
 • B - rastojanje prednjih točkova traktora.

Podešavanje sjetvenog aparata

Podešavanje sjetvenog aparata se najlakše izvodi na mjestu, uz podignute točkove sijačice, koji se obrću uz uključen aparat za sjetvu, pa se na osnovu broja obrtaja pogonskih točkova i količine izbačenog sjemena provjerava norma. Izmjeri se obim pogonskog točka sijačice i okrene se onoliko puta koliko je potrebno da pređe put od 14,3 metara.

Na primjer, za obim točka od dva metra, okrenuti 7,1 puta. Istovremeno se skuplja isijano sjeme ispod sjetvenog aparata, zatim se izbroji (recimo 60 sjemena), pomnoži sa 1.000 i dobija se sklop biljaka po hektaru (60 x 1.000 = 60.000 biljaka po hektaru). Razmak u redu dobija se dijeljenjem pređenog puta sa brojem isijanih sjemena (14,3 : 60 = 0,24 metra).


Tagovi

Podešavanje sejalice Setva kukuruza Gustina setve Podešavanje međurednog razmaka Podešavanje skidača semena Podešavanje dužine markera Podešavanje setvenog aparata


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljski poljoprivrednici protestvuju na sajmu Agrotech u Kielceu. Oko 500 proizvođača obučenih u žute prsluke pratilo je uz povike ministra poljoprivrede i zamjenika premijera Henryka Kowalczyka, koji je bio počasni gost Agrotech-a. Oni su... Više [+]