Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 05.03.2023. 15:00

Najslabija sjetva šećerne repe unazad 14 godina - čega se boje u Francuskoj?

Suša, bolesti i presuda Suda EU su rezultirale manjim sjetvenim površinama. Zabrinuti su i proizvođači i prerađivači. Da li će biti dovoljno šećera?

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 58
  • 5
  • 0

U Francuskoj će površine pod šećernom repom smanjiti na najniži nivo u posljednjih 14 godina, izvještava Reuters. Uprkos visokim cijenama, poljoprivrednici se ne odlučuju za ovu proizvodnju zbog potencijalne štete na usjevima zbog ograničenja pesticida.

Prema količini kupljenog sjemena, u 2023. će, u odnosu na prethodnu godinu, zasijati manje šest do sedam posto, rekao je generalni direktor CGB-a Nicolas Rialland. Posijana je na 387.000 ha, što je najniži nivo od 2009. godine. U 2022. zauzimala je 402.000 ha. Uglavnom se koristi za proizvodnju šećera i etanola.

Zabrinuti proizvođači i prerađivači

Uzgajivači su posljednjih godina imali loše prinose. Prošle je rod umanjen za sedam posto zbog suše, dok je dvije godine pad iznosio 30 posto zbog pojave žutice šećerne repe i suše. Velika nesigurnost oko proizvodnje dodatno je povećana odlukom Suda Evropske unije koji je poništio ranije donijetu odluku francuske Vlade da dozvoli još jednu godinu korištenja zabranjenih insekticida.

Sud je donijet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Rialland je naveo da su mnogi ratari kupili sjeme šećerne repe prije presude EU. Zbog straha od pada proizvodnje francuska grupa proizvođača šećera Cristal Union podigla je svoju cijenu za ovogodišnji otkup nakon presude.

Manjak od 30.000 ha može imati uticaj na proizvodnju.

Cijene šećera rastu

Istovremeno su posljednjih mjeseci cijene šećera u Evropi dostigle rekordne vrijednosti. Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je u decembru za tonu šećera trebalo izdvojiti 655 eura, što je za 56 posto više u odnosu na isti period prije godinu dana.


Tagovi

Francuska Šećer Sjetva šećerne repe Zabrana pesticida Manjak šećera Otkupna cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.