Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 08.06.2023. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Na pojedinim semberskim njivama vršaja pšenice neće biti

Žuta hrđa, fuzarijum i korovi će odnijeti dio roda. Prve procjene pokazuju da bi prinosi mogli biti umanjeni od 20 do 50 posto.

Foto: Info Bijeljina
  • 140
  • 12
  • 0

Oko 14 hiljada hektara semberskih polja je pod pšenicom. Na pojedinim parcelama se očekuje prinos između šest i sedam tona po hektaru, no na mnogima će rod biti prepolovljen, javlja Info Bijeljina .

Žuta hrđa, fuzarijum, ali i korovi, odnijet će dio roda na njivama, na kojima nije bilo moguće obaviti pravovremenu zaštitu, a na kojima su zasijane manje otporne sorte. Prve procjene pokazuju da bi prinosi mogli biti umanjeni od 20 do 50 posto.

Ratar Božidar Vasić iz Batkovića kaže kako je žuta hrđa posljednji put u ovolikom obimu zahvatila usjeve 2014. godine. Na pojedinim parcelama, kako navodi, vršaja neće ni biti, a i tamo gdje bude, kvalitet će biti upitan.

"Proizvodim pšenicu na oko 20 hektara. Ove godine sam zaštitu vršio tri puta, ali opet izgledi nisu dobri. Ne ohrabruje nas ni vremenska prognoza koja pogoduje daljem razvoju biljnih bolesti", kaže ovaj proizvođač.

Poskupila proizvodnja

Njegov kolega iz istog semberskog sela, Radiša Marković, upozorava da u izrazito nepovoljnim, kišnim, vremenskim prilikama koje su karakterisale ovo proljeće, usjevi mogu biti sačuvani samo pojačanim tretmanima zaštite, što poskupljuje proizvodnju.

"Obično pršćemo jednom, a ove godine smo morali tri puta. Za dva hektara za zaštitu od štetočina i bolesti potrebno je oko 160 KM, a sabrati uloženo i dobijeno možemo tek kada ovršemo pšenicu", navodi Marković.

Veći problem od hrđe, čije je širenje zaustavljeno, jeste fuzarijum. Ratari koje je kiša spriječila da obave zaštitu klasa na vrijeme ili nikako pretrpjet će štetu. I stručnjaci upozoravaju da će prinosi zavisiti od sorte i vremena sjetve.

"Oni usjevi koji su kasnije sijani su u boljem stanju od parcela sa sortama ranijih rokova zrenja. Samo ratari koji su primijenili savjete struke i sve agrotehničke mjere mogu očekivati prinose", rekao je ovom mediju, dr Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područne jedinice Bijeljina.

Cijena nije obećavajuća

Cijena hljebnog zrna bolna je rana svim ratarima koji su jesenas zasijali više površina zbog većih poticaja i cijene prošlogodišnjeg roda. Ove godine, veći su troškovi zbog zaštite, pa bi zadovoljavajuća cijena bila 50 feninga.

Ministar Minić: Otkupna cijena pšenice bit će duplo niža nego lani

Trenutno procjene na tržištu, pokazuju da cijena neće biti viša od 30 do 35 feninga.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Semberija Bolesti žita Božidar Vasić Radiša Marković Dragan Zarić Cijena pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.