Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoze roda
  • 31.05.2023. 14:00

Ministar Minić: Otkupna cijena pšenice bit će duplo niža nego lani

Najveći rod se očekuje u Semberiji, Posavini i Lijevče polju, gdje vjeruju da će rod biti između 30.000 do 40.000 tona

Foto: MPŠVRS
  • 225
  • 49
  • 0

Ratari u Republici Srpskoj ove godine će proizvesti oko 200 hiljada tona pšenice. Najveći rod se očekuje u Semberiji, Posavini i Lijevče polju, gdje vjeruju da će rod biti između 30.000 do 40.000 tona. Ove prognoze je danas iznio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić danas u Kladarima kod Srpca gdje je prisustvovao manifestaciji "Dani polja strnih žita".

Naveo je kako savjetovanje i ogledna polja treba da pomognu poljoprivrednim proizvođačima u pronalasku najboljih poljoprivrednih kultura koje će biti otporne na vlagu, vjetar, kišu i da se prilagode sastavu zemljišta.

"Očekujemo ovogodišnji rod pšenice nešto slabiji u odnosu na prošlogodišnji, odnosno 550 kilograma po dunumu, zavisno od sorti, klime i podneblja", dodao je Minić.

Zasijane veće površine

Prema njegovim očekivanjima ovogodišnja otkupna cijena pšenice će biti između 30 do 35 feninga po kilogramu. "Brine nas cijena pšenice koju očekujemo u žetvi, neće biti ni blizu prošlogodišnje, ali postoji niz objektivnih razloga za to", dodao je.

Govoreći o mjerama podrške, naveo je da ove godine ima 40 posto više zahtjeva poljoprivrednih proizvođača kada je riječ o premijama za pšenicu, a realno je i više od 20 posto površina zasijanih njome.

Podrška proizvodnji veća 100 posto

Prema njegovim riječima, veliki broj poljoprivrednih proizvođača u RS ove godine se opredijelio za sjetvu pšenice zbog poticaja od 500 KM po hektaru pšenice i 75 feninga po litri goriva. Istakao je kako će resorno ministarstvo svojim mjerama, koje su ove godine veće za 100 posto, kada riječ o podršci tekućoj proizvodnji, doprinijeti da poljoprivredni proizvođači budu održivi u ovoj godini.

Zemljište dodijeliti poljoprivrednicima

On je rekao da je sa načelnikom općine Srbac, Mlađenom Dragosavljevićem, razgovarao o tome da se maksimalno ide u susret poljoprivrednim proizvođačima kada je riječ o dodjeli poljoprivrednog zemljišta na korištenje koncesijom ili putem zakupa.

Ove godine, u Ministarstvu je bilo zahtjeva za kapitalna ulaganja kada je riječ o traktorima i priključcima više nego četiri prethodne godine zajedno.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Rod pšenice Savo Minić Ministar poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.