Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini mikroskop
  • 16.03.2020. 15:00

Mini mikroskop detektuje bolesti i štetočine na usjevima, otkriva i fali li im koji mineral

Mikroskop se može instalirati na svim mobitelima, a radi na principu da se uslika više fotografija biljke ili ploda i onda on analizira stanje, pojašnjavaju u Startup kompaniji GoMicro.

Foto: Facebook/ GoMicro
  • 335
  • 61
  • 1

Dijagonosticiranje štetočina i biljnih bolesti u hortikulturi uskoro bi moglo biti puno jednostavnije, zahvaljujući novom rješenju, mini mikroskopu.

Naime, startup kompanija GoMicro sa sjedištem u Adelaidu na konferenciji održanoj u u Melbourneu predstavila je svoj mini mikroskop AI. Izvršni direktor Sivam Krish je rekao kako mikroskopi prvobitno nisu bili namijenjeni poljoprivredi nego djeci u školama za razne pokuse, ali daljim istraživanjem otkrivena je njegova dodatna vrijednost pa firma smatra kako će donijeti veliki uspjeh ovom sektoru, piše freshplaza.

Upotreba dronova u poljoprivredi još rijetkost u BiH?

"Na ovu smo mogućnost naišli slučajno. Razvijali smo tehnologiju koja je trebala biti namijenjena djeci u školi, ali ubrzo smo otkrili kako je odlična i za primjenu u nekim drugim područjima kao što je to poljoprivreda. Aplikaciju smo instalirali farmerima po južnoj Australiji koji su se konstantno žalili na štetočine i bolesti koje napadaju njihove usjeve. Kada su se pokazali efikasni na žitaricama, testirali smo ih i na voću i povrću te postigli jako dobre rezultate", objašnjava Krish.

Može analizirati i namirnice koje imamo kod kuće

AL se može koristiti za štetočine, bolesti lišća, ali se može i vidjeti nedostaje li biljci neki mineral. "Mikroskop se može instalirati na svim mobitelima, a radi na principu da se uslika više fotografija biljke ili ploda i onda on analizira stanje. Za bolje fotografije može se koristiti jednolično studijsko osvjetljenje“, rekao je Krish i dodao kako radi s 95 - 98% tačnosti. Ističe kako je puno produktivniji jer se njime odmah na polju otkriva štetočina ili bolest dok u laboratoriji analiza traje puno duže.

Radi s 95 - 98% tačnosti i efikasniji je jer se bolest i štetočina detektuju odmah na polju dok u laboratoriji to traje nešto duže.

Jedan od novijih istraživačkih projekata uključivao je treniranje AI sistema u korištenju proizvoda i namirnica koje imamo kod kuće. "Al može otkriti, npr. jeste li bananu držali vani na toplom ili u frižideru. Isto tako možete provjeriti i kvalitet ostalog voća što u krajnjem slučaju može pomoći i marketima u istraživanju proizvoda koje prodaju“, kaže Krish.

Go Micro namjerava nastaviti s izgradnjom baze podataka za štetočine i bolesti koje postoje u hortikulturi, a radit će se i na tome da Al otkrije i razlike u usjevima. "Željeli bismo da svi farmeri imaju koristi od toga, jer im to omogućuje sposobnost samootkrivanja“, zaključio je Krish.


Tagovi

Štetočine Bolesti Mini mikroskop Al GoMicro Mobilna aplikacija Namirnice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.