Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi u poljoprivredi
  • 01.03.2018. 11:30

Upotreba dronova u poljoprivredi još rijetkost u BiH?

Dobro osobine dronova su te što se blagovremeno može pratiti cjelokupno stanje nekog usjeva na parceli ili farmi, a time i samo napredovanje i razvoj usjeva.

  • 667
  • 76
  • 0

Dronovi su bespilotne letjelice i njihova upotreba u poljoprivredi su još rjetkost u BiH, a vjerovatno i u regionu. Razlog tome je vjerovatno i sama cijena ovakvog načina praćenja usjeva, zatim nedovoljna informisanost o istim te svakako male i iscjepkane parcele usjeva. Dron je težak oko 10 kg opremljen je sa kamerama i senzorima, njim se upravlja daljinski, a u novije vrijeme i  mobilnim telefonima putem tefonske aplikacije. 

Takođe, dron može raditi i samostalno npr. uz pomoć infracrvenih zraka pri čemu sakuplja informacije o nivou fotosinteze u biljkama. Ako se na ovaj način ustanovi neka nepravilnost, šalju se novi dronovi koji će inteznivnije pratiti to mjesto i na taj način dati jasniju sliku o samoj situaciji nakon čega se odlučuje koje mjere treba poduzeti tako da se na vrijeme eliminišu gubici i smanje troškovi.

Dronom se prati cjelokupno stanje nekog usjeva

Upotrebom dronova utiče se na preciznost donošenja nekih zaključaka o samom usjevu i u opšte preciznosti u poljoprivredi. Višestruka je uloga dronova u poljoprivredi iako postoje skeptici koji se plaše zloupotrebe privatnosti i informacija. Dobre osobine ovih letjelica su te što se blagovremeno može pratiti cjelokupno stanje nekog usjeva na parceli ili farmi, a time i samo napredovanje i razvoj usjeva. Takav uvid u stanje može zasigurno utvrditi potrebu i momenat za navodnjavanje, prehranom, zaštitom od štetočna i biljnih bolesti i dr. agrotehničkih mjera. Takođe, mogu se na ovakav način dobiti precizni podaci o zemljištu i da se na osnovu toga vrši njegova popravka, a sve u cilju omogućavanja što boljih uslova za gajenu biljku čime utičemo na siguran prinos i veći prinos. Smatra se da će upotreba dronova u poljoprivredi u skorijoj budućnosti dostići veliku ekspanziju i da je već sad sa ovom novinom u agraru započeta nova era u istoj.

Smatra se da će upotreba dronova u poljoprivredi u skorijoj budućnosti dostići veliku ekspanziju.

Postoji podatak da dron može u jednom danu snimiti 4.000 ha obradive površine. Kamera, odnosno senzori očitavaju koliko je zemljištu potrebno mineralnog đubriva, zatim uočava neravnine zemljišta, nakon čega možemo izvršiti precizno ravnanje, utičemo na potrošnju goriva prilikom obilaska parcela, zatim manje ulaženja u parcele i gaženja i oštećivanja biljke, samim tim i velika ušteda na vremenu.

Koriste se i u plastenicima kod detekcije virusa

Precizna poljoprivreda i upotreba dronova u poljoprivredi ne samo da uočava korov, već se može i detektovati o kojem korovu je riječ. Koriste se i u plastenicima koji su vrlo učinkoviti kod detekcije virusa, a znamo da isti mogu vrlo brzo desetkovati urod, mogu mapirati zaraženo područje. Brzo otkrivanje problema u plasteniku utiče i na brzo djelovanje i rješavanje novonastalog problema i na taj način sprečiti širenje virusa.

Brzo otkrivanje problema u plasteniku utiče i na brzo djelovanje i rješavanje novonastalog problema i na taj način sprečiti širenje virusa.

Dronovi nadlijeću usjeve bilježeći vizuelne podatke. Većom upotrebom dronova štiitmo i životnu okolinu jer će se znatno manje upotrebljavati zaštitna sredstva. Putem senzora za prepoznavanje bolesti biljaka će se sa više sigurnosti odraditi zaštita biljaka. Dronovi omogućavaju brzo detektovanje i uočavanje problema što utiče i na brzinu njegovog rješavanja, čime utičemo na troškove i smanjujemo gubitke.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Dron Precizna poljoprivreda Tehnologija Usjev Parcele Plastenik Ušteda


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.