Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslije malina
  • 09.02.2019. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mali Mošunj

Marko Bošnjak: Istrijebio sam sve maline u sat i pol i zasadio silažu

Marko Bošnjak iz okoline Viteza je nakon višegodišnjeg uzgajanja malina, odlučio da ih uništi. Samo nakon par dana je zasadio silažni kukuruz koji je bio prve kvalitete, a malinama nije bilo ni traga.

Foto: Bigstockphoto/Roman_photography_079
  • 1.258
  • 189
  • 1

Marko Bošnjak, 29-godišnjak koji živi u selu Mali Mošunj u općini Vitez, dugogodišnji je poljoprivrednik. Pet godina je uzgajao bundeve na površini od 13 dunuma, prodavao je košpice, ali nije bio zadovoljan prihodom, pa je odlučio da se počne baviti malinarstvom.

On je u jesen 2013. godine zasadio četiri dunuma zemljišta malinom, a u proljeće 2014. još četiri. Bio je zadovoljan cijenom, i profitom koji je zarađivao. Zajedno sa ocem je radio poslove u malinjaku, a tokom berbe je angažovao i dodatne radnike. Bavi se i bicklizmom, pa se znalo desiti da cijela ekipa iz biciklističkog kluba dođe u berbu malina kod Marka. Međutim, 2018. godine je cijena bila izrazito loša, a uz to su i kupci počeli da klasiraju malinu.

U sat i pol vremena pokosio sve maline

"Ja sam u protekloj godini uništio osam dunuma maline. Dvanaesti dan berbe mi je nakupac bez razloga 968 kilograma maline, koliko sam taj dan nabrao, svrstao u drugu klasu. Što znači da će mi je platiti u pola cijene, koja i onako nije bila realna. Iako sam imao još 15 dana berbe do kraja sezone, ja sam isti dan uzeo i pokosio cijeli malinjak. Pomogao mi je i prijatelj i koševina trimerom je trajala oko sat i pol", na početku priče nam je kazao Bošnjak.

Marko nije dopustio da kupac njegov cjelodnevni rad u malinjaku iskorištava da bi samo on profitirao, organizovao je dvodnevnu akciju tokom koje su očistili zemljište, kao da tu nikada nisu bile maline. Izvukao je 9000 metara žice, 3200m sistema za navodnjavanje, te 15 m2 hrastovih kolaca. Kako kaže, toliko mu se smučilo, da je htio da uništi svaki trag od malinjaka. Odmah je zatražio savjet iz struke te kontaktirao Poljoprivredni institut  u Sarajevu.

Marko Bošnjak: Treba slušati agronome

"Tri dana sam rigolao zemlju, a četvrti sam posadio kukuruz za silažu. Ono što je sviju iznenadilo bila je izvanredna silaža, a maline nigdje nije bilo, ni jedne čak. Iako kažu da je malina korov, ja tvrdim da pri istrijebljenju treba slušati stručnjake iz agronomije, i neće biti nikakvih problema",  nastavlja on.

Šta učiniti sa zemljištem nakon uklanjanja nasada maline

Iako je i silažu prodao u bescijenje, Marko se nije pokajao što je uništio malinjak. On naglašava da malina nije korov i da se lahko uništi, te da zemlja nije iscrpljena, i ne treba odmarati nakon što se malinjak uništi. Tokom četiri godine koliko je imao maline, tvrdi da je koristio samo umjetna gnojiva i organsku hranu preko lista, a da stajsko đubrivo uopšte nije trošio. Na pitanje, šta savjetuje ljudima koji žele uništiti malinjak odgovara:

"Posadite bilo šta! Samo nemojte žaliti platiti čovjeka sa većim traktorom i kvalitetnim plugovima koji zna dobro orati. Jer od toga zavisi da li će izvaditi sav korijen iz zemlje. Ja još nisam čuo da se ne može uništiti ono što je napravila ljudska ruka", zaključio je Bošnjak. 


Tagovi

Marko Bošnjak Maline Silaža Mali Mošunj Organska hrana Slaba cijena maline


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97