Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrivanje
  • 04.11.2020. 09:30

"Liječenje" zemljišta podrivanjem

Stručnjaci savjetuju da se u narednom periodu obrati pažnja na zemljište koje nam je kao resurs veoma važan za pravilno i nesmetano gajenje usjeva. Jedna od važnih mjera koje treba sprovesti kako bi ga vratili biljkama je zasigurno podrivanje.

Foto: Depositphotos/a_taiga
  • 363
  • 68
  • 0

Obrada zemljišta u priči o očuvanju njegove strukture ima veliku ulogu. Ako tlo iz godine u godinu obrađujemo prema tradiciji i navikama, odnosno kako nam vremenske (ne)prilike dopuštaju, odnosno naređuju, činimo mnogo grešaka. Prije same obrade, tokom vegetacije i poslije žetve, treba izaći na njivu i vidjeti u kakvom je stanju zemlja.

Zato stručnjaci savjetuju da se u narednom periodu obrati pažnja na tlo koje nam je kao resurs veoma važan u pravilnom i nesmetanom gajenju usjeva. Jednu od važnih mjera koje treba sprovesti kako bi ga vratili biljkama je zasigurno podrivanje, ističe stručnjak za ratarstvo, Darko Simić.

Važnost aeracije

Gajeni usjevi koji su u sredini sa nedovoljno kiseonika imaju degenerisanost korjena u svom razvoju, a koja se odražava na njegov veći prečnik, kao i povećan međućelijski prostor u njemu. To se negativno manifestuje na samu ulogu, a sa druge strane direktno utiče na stabilnu i sigurnu proizvodnju.

Obrada baštenskog zemljišta: Kako riješiti problem "plužnog đona"

Aeracija osim što utiče na građu korjenovog sistema, djeluje i na njegov rast. Do drastičnog smanjenja rasta korjenovog sistema dolazi kada se koncentracija koseonika smanji na 15 odsto u zemljišnoj sredini. Dakle, samo bitisanje korjena mora biti u sredini koja je vrlo pogodna za sam razvoj, naročito kada je u pitanju fizika i hemija same zemlje, naglašava ovaj stručnjak.

Obratite pažnju na meliorativne aktivnosti

Koncentracija ugljen dioksida veća od dva odsto djeluje nepovoljno jer njegovo prisustvo sprječava (inhibira) diobu ćelija u dijelu (apikalnom meristemu) gdje je očekivano uvećanje korjenovog sistema.

Orati? Možda podrivati? Ispitajte stanje tla!

Podsjetimo, ukoliko naiđemo na suho tlo, zbijeno, slabog vodno - zračnog režima, obavezno moramo izostaviti oranje te umjesto toga možemo koristiti podrivač ili teški kultivator.

Iz navedenih razloga veoma je značanjo pravilnom obradom, odvodnjavanjem, primjenom organskih đubriva i drugim aktivnostima obezbijediti takvu strukturu zemljišta u kojoj će biti dovoljno pora ispunjenih zrakom, pošto je to jedan od preduslova za normalan rast korjenovog sistema.

Zato treba u narednom periodu dobro obratiti pažnju na meliorativne aktivnosti jer su one jedan od faktora uspejšnog gajenja ratarskih, povrtarskih i voćarskih vrsta pa zato stručnjaci apeluju na pravilno liječenje tla i rješavanje ovakvih problema koje nastaju usljed uticaja klimatskih faktora, zaključuje Simić.


Tagovi

Podrivanje Obrada zemljišta Podrivač Aeracija zemljišta Vodno zračni režim Korjenovsistem


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...