Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 03.06.2022. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Korovi u soji su domaćini insektima i patogenima, kako ih ukloniti?

Tretiranje korova treba provesti za mirnog vremena kada nema vjetrova kako ne bi došlo do zanošenja herbicida na susjedne parcele

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 68
  • 10
  • 0

Usjevi soje na području Posavine nalaze se u vegetativnom stadiju razvoja V1. Visina biljke je oko 15 cm i na 2 nodija potpuno su razvijeni listovi troliske. Obilaskom terena, savjetodavci pri Ministarstvu poljoprivrede Posavskog kantona utvrdili su prisustvo korova u ovim usjevima. 

Kao što je poznato, korovi predstavljaju najznačajniju prijetnju uspješnoj i profitabilnoj poljoprivrednoj proizvodnji jer posjeduju niz kompetitivnih prednosti kao što je snažan početni rast s dobro razvijenim korijenovim sistemom kojim mogu učinkovito konkurirati uzgajanim biljkama za svjetlo, vodu, prostor i hraniva. Korovi, također, mogu biti i domaćini insektima i patogenima čime značajno ometaju normalnu proizvodnju i snižavaju prinos usjeva koje uzgajamo.

Stanje usjeva soje na dan 30. maj 2022. (Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK)

Preporuka je proizvođačima, primijeniti kombinaciju herbicida za suzbijanje uskolisnih i širokolisnih korova u usjevima soje. Naime, terenskim pregledom potvrđena je prisutnost uskolisnih i širokolisnih korova, te jedna aplikacija nekog od zemljišnih ili post-emergentih herbicida može osigurati samo uski spektar kontrole korova. Po potrebi, herbicidnu mješavinu upotpuniti mehaničkim suzbijanjem korova.

Korovi u soji: Ključno je obaviti tretiranje u pravo vrijeme - koje je to?

Tretiranje korova treba provesti za mirnog vremena kada nema vjetrova kako ne bi došlo do zanošenja herbicida na susjedne parcele. Pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača a ambalažu je potrebno propisno zbrinuti.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Korov Herbicidi Tretiranje korova Posavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.