Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kukuruz
  • 06.10.2021. 16:10

Koje su to agrotehničke mjere doprinjele dobrom urodu kukuruza?

Parcele koje su bile kompletno pokrivene sistemom za navodnjavanje imale su najbolje rezultate.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 146
  • 18
  • 0

Kada je riječ o ovogodišnjim prinosima kukuruza, na ostvarene rezultate najviše su uticale primjenjene agrotehničke mjere i navodnjavanje (tamo gdje je to bilo moguće), naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Republike Srpske, Goran Bursać. 

Kako navodi Srna, Bursać je tokom jučerašnjeg dana prisustvovao manifestaciji "Dani polja i javna žetva kukuruza Kladari, Srbac 2021", u Kladarima kod Srpca i tom prilikom je istakao da je jedna od tamošnjih parcela kompletno bila pokrivena sistemom za navodnjavanje i da je to prije svega rezultiralo dobrim urodom pomenute žitarice. 

Na domaćem tržištu samo najbolji kvalitet ?

"Danas ovdje radimo sa oko 35 sorti novih hibrida i to je dobar način da poljoprivrednim prozvođačima približimo ono što sjemenske kuće i instituti nude", napomenuo je pomoćnik ministra juče na Danima polja.

Takođe je naglasio da se domaći poljoprivrednici na taj način mogu uvjeriti da se na našem tržištu nude hibirdi najboljeg kvaliteta, te odabrati optimalnu sortu za sebe a koja će im obezbjediti visok i stabilan urod

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina

Poređenja radi, tokom prošle godine za koju je bilo karakteristično (u odnosnu na 2019.) više vlage za vrijeme sjetve, ratari su se odlučili za hibride iz FAO grupe zrenja 300 i 400, a koji se najviše uzgajaju na našim parcelama, podjednako zastupljeni kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

Kada je riječ o štetočinama i bolestima koje su napadale kukuruz, bilo je pojave fuzariuma na klipu, kao i štetnih insekata poput kukuruznog plamenca, stjenica i kukuruzne zlatice, ali ne u značajnoj mjeri.

Svi proizvođači koji su u 2020. godini obezbijedili minimum uslova u proizvodnji, u smislu da su izvršili pravovremenu osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, osnovno đubrenje, sjetvu, prihranu i zaštitu usjeva, mogli su se nadati odličnim prinosima.


Tagovi

Ovogodišnji prinosi Rod kukuruza Agrotehničke mjere Navodnjavanje Optimalna sorta Domaće tržište Goran Bursać


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.