Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 29.05.2022. 07:30

Ko u EU proizvodi najviše suncokreta?

U 2021. godini su ratari Evropske unije požnjeli ukupno 10,49 miliona tona ove ratarske kulture

Foto: Lucija Bencarić
  • 92
  • 29
  • 0

Trećina svjetskog suncokrotovog ulja dolazi iz Ukrajine, a sukob s Rusijom ponovo je stavio u fokus proizvodnju ove uljarice. Samo na Ukrajinu otpada 22 posto svjetskog uroda.

Prognoza američkog Ministarstva poljoprivreda USDA predviđa da će obim žetve u toj zemlji pasti što će posebno pogoditi evropske potrošače, jer se iz nje na tržište Evrope plasiralo 30 posto suncokretovog ulja, navodi Agrarheute

U 2021. godini su ratari Evropske unije požnjeli ukupno 10,49 miliona tona ove ratarske kulture što pozicionira EU na treće mjesto među svjetskim proizvođačima, iza Ukrajine sa 15,4 i Rusije sa 15,3 miliona tona suncokreta.

Prošle godine u EU požnjeveno 10,49 mil. t (Foto: R.Prusina)

Glavni EU uzgajivači u milionima tona su: Rumunija s 3, Bugarska i Francuska sa 1,9, Mađarska sa 1,7 i Španija sa 0,77 miliona tona.

Površine pod ovom uljaricom se povećavaju u nekoliko poslednjih godina, a od 2015. godine zabilježen je rast zasijanih za oko 11 posto.

Pohitali sijati suncokret na ugaru - u Francuskoj koriste i tla lošije kvalitete

Najveće prinose u EU daje Austrija s 3,01 t/ha, a slijedi je susjedna Hrvatska s 3 t/ha. Na trećem mjestu je Francuska sa 2,7 t/ha, koju skoro u stopu prati Slovačka sa 2,7t/ha.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Evropska Unija Suncokret Suncokretovo ulje Prinosi Povećanje površina Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]