Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugar
  • 29.04.2022. 10:30

Pohitali sijati suncokret na ugaru - u Francuskoj koriste i tla lošije kvalitete

Ovom se sjetvom želi popuniti praznina uzrokovana nedostatkom uvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/underworld1
  • 82
  • 17
  • 0

Francuski poljoprivrednici koriste priliku ukidanja pravila o izdvajanju zemljišta za ugar, a o čemu je na sastanku ministara poljoprivrede država članica EU odlučeno krajem marta. Siju žitarice i uljarice, a francuski portal La France Agricole posebno izvještava o sjetvi suncokreta čime se želi popuniti praznina uzrokovana nedostatkom uvoza suncokretovog ulja iz Ukrajine. 

Kao primjer navode farmera koji radi na farmi svojih roditelja u Pouançayu, u zapadnom dijelu zemlje. On se odlučio za sjetvu ove uljarice na dodatnih 9,5 hektara. Nada se prinosu 1,5 t i zaradi od 1.000 eura po hektaru. 

Naime, ugar na ovoj farmi je vrlo usitnjen, a kvaliteta tla loša, objasnio je poljoprivrednik. Budući da je u međuvremenu cijena suncokreta naglo porasla, kompanija se odlučila za njegov uzgoj. Postoji i mogućnost jeftinog uvoza digestata za gnojidbu, što također govori u prilog sjetvi ove kulture. 

Otkriva da je zemljište na ugaru morao brzo obraditi i pripremiti, a troškovi po hektaru su iznosili 75 eura za sjeme, 80 eura za herbicide te 65 eura za digestat. 

Na ovom portalu posvećenom poljoprivredi komentiraju da se sa sadašnjim cijenama isplati uzgajati i ozimu pšenicu na površinama te vrste. 

Osim Francuske, proizvodnju na zemlji na ugaru dozvolile su i Španija, Poljska, Austrija i Italija. U Njemačkoj će koristiti samo dio područja i to za uzgoj kultura za stočnu hranu.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u javno savjetovanje je pušten prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi direktne podrške poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu.

Njime bi se omogućilo da se zemljište ostavljeno na ugaru koristi za proizvodne aktivnosti kao što je ispaša, košnja/žetva te uzgoj kultura za proizvodnju hrane.


Tagovi

Ugar Sjetva suncokreta Francuska Kvaliteta tla Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍