Pretraga tekstova
Povećani postotak vlage se nepovoljno odražava na mogućnost čuvanja i skladištenja klipa i zrna kukuruza stoga treba biti posebno oprezan, savjetuje stručnjak za stočarstvo Miroslav Jaćimović
Za uspješno siliranje kukuruza najvažniji je uvjet vlažnost zrna i cijelog klipa koje se mora kretati u granicama od 28 do 35 posto. Također je potrebno osigurati potrebnu opremu, a to su prikladan silos, velike plastične bačve ili silažne posude, ističe stručni savjetnik za stočarstvo Miroslav Jaćimović iz PSSS.
"Kukuruz se melje s oklaskom s velikim mlinovima čekićarima prilagođenim za tu namjenu", kaže Jaćimović te dodaje da, ako mljeveni klip ili zrno ne sadrže dovoljno vlage za pravilan proces siliranja, može im se dodati voda.
Vlažnost prekrupe provjerava se tako što se u ruci napravi kugla od mase, pa ako se na otvorenoj šaci zadrži oblik približan kugli, može se smatrati da je povoljna za siliranje. Ako se na taj način oformljena kugla raspadne, cijeni se da u toj masi nema dovoljno vlage i da se bez dodavanja vode ne bi mogla silirati.
Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio ozbiljan toplinski stres?
"Pri siliranju, u silosu ili nekoj pogodnoj posudi, masu treba dobro sabijati, radi istiskivanja zraka. Nakon završenog sabijanja siliranu masu treba pokriti i pritisnuti nekim teškim teretom", pojasnio je.
Ovaj stručnjak naglašava i da se povećani postotak vlage nepovoljno odražava na mogućnost čuvanja i skladištenja klipa i zrna kukuruza. Povećana vlaga i nepovoljne vremenske prilike (vlažno vrijeme i izostanak vjetrova) pogoduju razvoju truleži i plijesni na kukuruzu.
Važno je, kaže, za napomenuti da se takav kukuruz zbog toga mora odmah koristiti, sušiti ili silirati. Pljesnivi kukuruz, ukoliko ga ima, se mora odvojiti jer može dovesti do trovanja domaćih životinja.
Na njega su posebno osjetljiva gravidna grla, svinje, konji i mlađe kategorije domaćih životinja.
Tagovi
Silaža kukuruza Vlaga kukuruza Sabijanje silaže
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!