Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 27.10.2022. 12:00

Kako obaviti zaštitu uljane repice s obzirom na teške uslove sjetve?

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i otežane pripreme zemljišta, usjev uljane repice je u različitim fazama razvoja, a ima parcela gdje tek niče. Ovakvo stanje je idealno za pojavu štetočina

Foto: Zlatko Markovinović
  • 57
  • 10
  • 0

Uljana repica je biljna vrsta koja iz godine u godinu zauzima sve značajnije površine. Ove godine, zbog vremenskih uslova sjetva je kasnila tako da se usjev nalazi u različitim fazama razvoja. Poljoprivredni stručnjaci kažu da treba obilaziti usjev i utvrditi da li ima napada lisnih vaši ili nekih drugih štetnih insekata i ako je potrebno, odmah obaviti i zaštitu odgovarajućim insekticidima.

"Od velike je važnosti da zemljište bude što ravnije čime se obezbjeđuju dobri uslovi za izvođenje ostalih operacija, a to se posebno odnosi na žetvu. Sjeme uljane repice je sitno, prečnika je oko dva milimetra, pa zbog toga posteljica za sjeme mora biti mrvičaste strukture, a sjetva sjemena uljane repice vrši se na dubini od dva do tri centimetra", kaže stručni saradnik za zaštitu bilja Gorica Kozobarić.

Ovogodišnja sjetva obavljana je u teškim uslovima

"Od velike važnosti za ravnomjerno nicanje usjeva je da dubina sjetve bude što ujednačenija. Neophodno je obezbijediti gustinu sjetve, a količina sjemena kod hibrida se može smanjiti za 15 do 20 posto", kaže Kozobarić i dodaje da se sjetva vrši sa međurednim rastojanjem od 25 centimetara, dok je optimalan rok kraj osmog i početak devetog mjeseca, što ove godine i nije bilo moguće u potpunosti ispoštovati.   

Usjev u različitim fazama razvoja

Upravo zbog nepovoljnih vremenskih uslova i otežane pripreme zemljišta, usjev uljane repice je u različitim fazama razvoja, a ima parcela gdje tek niče. Ovakvo stanje je idealno za pojavu lisnih vaši i drugih štetnih insekata, pa poljoprivrednici treba da što prije obiđu svoje parcele, kako bi, ukoliko je to potrebno na vrijeme intervenisali odgovarajućim insekticidom.

Kako zaštititi uljanu repicu od štetočina?

"Ovogodišnju sjetvu uljane repice pratili su problemi koji su imali veze sa vremenskim uslovima. Kiše i sušni period usporili su pripremu zemljišta za ovu biljnu vrstu, tako da je usjev sada u različitim fazama razvoja. Posebnu pažnju treba obratiti na parcele gdje je u fazama nicanja ili trećeg do četvrtog lista gdje mogu da se pojave štetni insekti. Pregledom treba utvrditi da li su nastanjene lisne vaši, da li ima buvača ili lisnih osa, a moguća je i pojava gusjenica", kaže ovaj savjetodavac i dodaje da svi ovi insekti mogu da nanesu veliku štetu uljanoj repici, pa poljoprivrednici ukoliko utvrde da ima njihove pojave moraju pravovremeno intervenisati nekim od insekticida za tu namjenu.

Osjetljiva na širokolisne korove

Uljana repica je osjetljiva i na konkurenciju, prije svega dominantnih širokolisnih korova kao što su palamida, tatula i drugi, stoga je od velike važnosti i izvršiti njihovo pravilno i pravovremeno suzbijanje. Na biljkama može doći do pojave bolesti kao što su plamenjača, mrka pjegavost lišća, siva i bijela trulež, pa je i ovdje važna pravovremena zaštita.

Osjetljiva je na konkurenciju

Ovome dodajmo i podatak da je vrlo važno da biljka uljane repice uđe pripremljena u zimsku fazu što znači da ne bude ni previše razvijena, niti slabo razvijena jer je onda senzitivnija na niske temperature, a ta osobina, otpornost na niske temperature, je od ogromnog značaja za uspješno prezimljavanje i zadržavanje optimalne gustine usjeva.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Gorica Kozobarić Lisne vaši Širokolisni korovi Zaštita uljane repice Uljana repica Sjetva uljane repice


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".