Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 24.09.2022. 12:00

Kako zaštititi uljanu repicu od štetočina?

Proizvođačima uljane repice se preporučuju redovni obilasci usjeva i po potrebi, i postizanju navedenih pragova štetnosti, primjena hemijskih mjera zaštite.

Foto: PIS Vojvodina
  • 59
  • 5
  • 0

Sjetva uljane repice se privodi kraju, a usjevi posijani u proteklom periodu se nalaze u fazi od klijanja i nicanja do razvijenog četvrtog lista. Uljana repica sada nailazi kritičan period u zaštiti od sljedećih štetočina:

Repičina lisna osa (Athalia rosae)

Štete pričinjavaju pagusjenice koje se hrane lisnom masom i veoma su proždrljive. Najaktivnije su u popodnevnim satima kada je i najtoplije. Najprije skeletiraju list, a zatim ga izgrizaju između nerava ostavljajući samo glavnu nervaturu. Pagusjenice imaju samo tri para pravih nožica, nemaju sve kao kod pravih gusjenica iz porodice leptira.

"Ove 'gusjenice' imaju nekoliko generacija u toku godine ali najveći problem uljanoj repici pravi posljednja generacija koja se javlja u septembru, oktobru ili čak i početkom novembra u toplijim jesenima i u slučaju velike brojnosti mogu dovesti do potpunog golobrsta", napomenuo je stručni saradnik Jan Babka i dodao da u takvim slučajevima su potrebni tretmani usjeva sa nekim od registrovanih insekticida.

Lisne vaši (Aphididae)

Direktne štete usjevima nanose tako što sisaju sokove biljaka, međutim mnogo značajnije štete mogu prouzrokovati kao vektori fitopatogenih virusa. Simptomi virusa žutice postrne repe (turnip yellows virus, TuYV) su crvenilo ivice lista, žutilo ili crvenilo lista između nerava.

Buhači (Phyllotreta sp.)

U početnim fazama razvoja uljane repice značajne štete mogu nanijeti odrasle jedinke kupusnih buhača koje se hrane lisnom masom tako što prave jamičaste otvore sa gornje strane lišća. Štete pričinjavaju i larve, naročito crvenoglavog repičinog buhača (Psylliodes chrysocephala) koje se ubušuju u lisne drške unutar kojih se hrane i mogu usporiti razvoj biljaka ili dovesti do kržljanja i uginjavanja biljaka zbog povećane osjetljivosti na izmrzavanje.

Šteta od buhača

Hemijske mjere suzbijanja navedenih štetnih insekata treba izvoditi po postizanju pragova štetnosti:

  • Repičina lisna osa - jedna pagusenica po biljci ili 50 pagusenica po metru kvadratnom;
  • Lisne vaši - 20 posto infestiranih biljaka lisnim vašima u fazi uljane repice od kotiledona do šestog razvijenog lista (EPPO standard (PP 2/8(1));
  • Buhači - pet do 10 odsto pojedene lisne površine.

Mjere zaštite

Proizvođačima uljane repice se preporučuju redovni obilasci usjeva i po potvrdi prisustva štetnih insekata i po postizanju navedenih pragova štetnosti, primjena hemijskih mjera zaštite nekim od registrovanih insekticida.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Repičina lisna osa Lisne vaši Pagusenice Jan Babka Štetočine uljane repice Buhači Sjetva uljane repice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]