• Leguminoze
  • 14.03.2020. 13:30

Kako đubriti lucerku i koja tla joj najviše odgovaraju?

Lucerka se može gaiti i na slabo kiselim zemljištima tipa pseudoglej ako se prethodno obavi njihova melioracija, regulisanjem vlažnosti i kalcifikaciom kao i unošenjem organskih i mineralnih đubriva i intezivnom obradom.

Foto: Pixabay/jmklatte
  • 194
  • 23
  • 0

Za uspješnu proizvodnju lucerke, tlo treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno - vazdušnim režimom, što joj omogućava bolje snabdjevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Zahtjeva srednje teška zemljišta neutralne reakcije, poput černozema, livadske crnice, gajnjače, aluvijuma, navodi Zoran Milosavljević, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.

Lucerka: Sa manjom sjetvenom normom do visokih i stabilnih prinosa

Riječ je o jednoj od najosjetljivijih biljnih vrsta na kiselost tla. Smatra se da su za uzgoj podesna zemljišta sa reakcijom pH 6,6  -7,5. Optimalna vrijednost može da varira u zavisnosti od zbijenosti, sadržaja humusa i drugih osobina zemlje. Kisela tla sa malim količinama Ca (kalcija), kao što su pseudoglej, opodzoljena gajnjača, deluvijalna i slična tla su manje pogodna za gajenje lucerke.

Na lošim zemljištima samo uz pomoć đubrenja

Stručnjak navodi da se ona može gaiti i na slabo kiselim zemljištima, tipa pseudoglej, ako se predhodno obavi melioracija ovog tla, regulisanjem vlažnosti i kalcifikacijom kao i unošenjem organskih i mineralnih đubriva i intezivnom obradom. Širenje njenog uzgoja na lošijim tlima postiže se đubrenjem kalcijem i selekcijom tolerantnih sorti stvorenih međuvrsnim ukrštanjem, obične sa žutom lucerkom.

Inače, najbolje uspjeva na toplom i umjereno vlažnom podneblju. Vrlo dobro podnosi niske temperature (pod snjegom i do - 30ºC). Ima vrlo velike zahtjeve za vlagom, ali zahvaljujući odlično razvijenom korjenovom sistemu dobro podnosi sušu i daje zadovoljavajuće prinose.

Suzbijte korove u lucerištu na efikasan način

Osnovna obrada tla za ovu leguminozu može se obaviti na različite načine. To zavisi od predusjeva, te vremena sjetve (jesen, proljeće). Zbog njenog vrlo dubokog korjenovog sistema, zemljište treba dubunski podrivati (dubine oko 50 cm). Nakon ove operacije, treba obaviti oranje na dubinu oko 20 cm (zavisno od zemljišta).

Ne unosite stajnjak prije sjetve

Primjena organskog đubriva takođe povoljno utiče na bolje zasnivanje lucerišta, posebno na siromašnijim i slabo kiselim tlima. Stajnjak popravlja fizičko - hemijska i mikrobiološka svojstva zemljišta, a efekat se ispoljava tokom svih godina iskorištavanja lucerke. Poželjno je da se on unese pod prethodni usjev, ali se ne preporučuje njegova primjena prije sjetve. Poželjno je da se unese sa osnovnom obradom 30 - 80 t/ha dobro zgorjelog stajskog đubriva uz obaveznu zaštitu od korova.

Preporučuje se da se u zasnivanju lucerišta unese 100 - 150 kg/ha fosfora, a 60-100 kg/ha kalija. Primjena azotnih đubriva nije tako značajna, ali se preporučuje do 30 - 50 kg/ha. Ova količina azota potrebna je da ubrza razvoj klijanaca dok ne počne aktivnost azotofiksatora. U zasnivanju lucerke preporučuje se primjena NPK mineralnih đubriva formulacije 10:30:20 u količini 500 - 600kg/ha sa osnovnom obradom a 200kg/ha u predsjetvenoj pripremi.


Tagovi

Uzgoj lucerke Đubrenje lucerišta Zemljište za lucerku Sjetva lucerke


Autorica

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...