Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubriva
  • 15.02.2021. 11:40

Kako do punog efekta mineralnih đubriva na kvalitet uroda?

Proizvođači trebaju znati da su đubriva važan, ali ne i jedini faktor prinosa i poštovanjem svih drugih mjera, imaće pravi efekat na prinos i kvallitet proizvoda.

Foto: Bigstock/Xato Lux (ilustracija)
  • 92
  • 50
  • 0

Mineralna (neorganska, industrijska) đubriva predstavljaju široku grupu biljnih fertilizatora u kojima je sadržan najčešće visok procenat aktivne materije (biogenih elemenata-hranjiva u obliku neorganskih jedinjenja u poređenju sa organskim đubrivima), ističe stručnjak za melioraciju, Valentina Aleksić.

Na taj način se biljke vrlo efikasno i brzo snabdjevaju deficitarnim elementima, bez posljedica po iscrpljivanje tla u dužem periodu iskorištavanja. Povećanom proizvodnjom i njihovom primjenom posljednjih decenija, kako u svijetu, tako i u našoj zemlji, prinosi gajenih usjeva su znatno povećani.

Važan, ali ne i jedini faktor uroda

Prema statističkim podacima svjetske organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), prosječno učešće vještačkih hranjiva u povećanju prinosa gajenih biljaka je između 40 i 50 odsto.

Zašto kalijumova i fosforna đubriva zaorati u jesen, a azotna primjeniti u proljeće?

Kako smo ranije pisali, fosforna i kalijumova đubriva je najbolje zaorati u jesen jer ovi elementi imaju veoma malu pokretljivost pa se na taj način dovedu u zonu korjenovog sistema. Azotna se u najvećoj količini primjenjuju u proljeće i ljeto tokom intenzivnog rasta i razvoja.

Mada je njihov značaj u ostvarenju visokog uroda vrlo veliki, uloga im se mora posmatrati samo u sklopu kompleksnih mjera u poljoprivredi. Da bi se postigao pravi efekat, treba obezbjediti i druge činioce koji ulaze u sklop tehnološkog procesa u biljnoj proizvodnji.

Preduslovi prije đubrenja

Neki od faktora uspješnosti đubrenja su: otklanjanje nepovoljnih osobina tla poput kiselosti, zaslanjenosti, suvišak i nedostatak vlage, zatim zaštititi usjeve od bolesti, štetočina i korova, sjetva visokorodnih sorti i hibrida, poštovati optimalne rokove, sklop biljaka, njega usjeva i drugi.

Đubriva jesu moćno sredstvo za povećanje dohotka na gazdinstvu, ali ona čine i znatan dio troškova u procesu proizvodnje (10-30 odsto), zato ih treba racionalno koristiti, što znači:

  • obaviti pravilan izbor hranjiva;
  • odrediti potrebne količine za gajeni usjev i
  • primjeniti ih pravovremeno i na odgovarajući način.

Važno je primjenu mineralnih đubriva u različitim agroekosistemima prilagoditi:

  • klimatskim uslovima,
  • osobinama zemljišta i
  • zahtjevima biljaka po fenofazama rasta i razvića, da bi se potencijal poljoprivredne proizvodnje povećao, a nivo zagađenja tla i voda smanjio, zaključuje ovaj stručnjak.

Tagovi

Mineralna đubriva Primjena Prinos Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]