Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena pesticida
  • 27.01.2022. 07:30

Kako će nestašica herbidica u Brazilu utjecati na globalnu cijenu soje?

U sjevernim regijama Brazila veoma često upotrebljavaju ovu vrstu pesticida, jer ta biljna kultura dospijeva u vrijeme kada počinje kišna sezona. On je u EU zabranjen

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 56
  • 40
  • 0

Brazilski uzgajivači su zabrinuti zbog nestašice herbicida koji se koriste za desikaciju usjeva soje. Prema Soybeansandcorn, brazilsko udruženje proizvođača soje i kukuruza (Aprosoya) ističe da nedostatak ovih herbicida može izazvati ozbiljne probleme i službeno su zatražili od Ministarstva poljoprivrede da im dozvoli hitnu upotrebu parakvata kako se žetva ne bi nepotrebno odlagala i ugrozila prinos i kvalitet sjemena.

Radi se o sredstvima koja izazivaju prisilno prekidanje vegetacije i sušenje biljaka te dozrijevanje zrna u mahunama. Dužina perioda vegetacije je svojstvena za svaku biljnu vrstu. Kod soje je važno odraditi optimalnu sjetvu kako bi usjev dospio za žetvu, ali i zbog omogućavanja kombajniranja. 

Ravnomjerno dozrijevanje

Naime, soja je biljna vrsta kod koje mahune sa zrnima dozrijevaju u etažama. Sklona je pojavi da donje budu zrele, pa čak i pucaju, dok su gornje još uvijek zelene. To povećava gubitke tokom žetve. Zelene mahune mogu izazvati zagušenje mehanizacije, a tokom skladištenja dijelovi nezrelih i nedovoljno zrela zrna stvaraju probleme.

Stoga u sjevernim regijama Brazila veoma često upotrebljavaju ovu vrstu pesticida, jer ova biljna kultura dospijeva u vrijeme kada počinje kišna sezona. Previše kiše znači lošiju žetvu. Kako bi spriječili gubitke, uzgajivači prakticiraju desikaciju, a herbicide primjenjuju kada lišće počne da žuti. To omogućava da se biljka i mahune ravnomjerno osuše u periodu od sedam do deset dana poslije aplikacije sredstva.

soja je biljna vrsta kod koje mahune sa zrnima dozrijevaju u etažama (Foto: R.Prusina)

Pored nestašice herbicida i drugih pesticida, ondje trenutno vlada i nestašica sjemena kukuruza.

Herbicidi zabranjeni u Evropi

U Brazilu, jednom od vodećih proizvođača ove kulture se za njezinu desikaciju koristio herbicid parakvat, no maknut je s liste dozvoljenih. Ovo sredstvo je zbog svoje otrovnosti zabranjeno u Evropskoj uniji još 2007. godine. Otrovno je za ljude i druge sisare. Djeluje putem udisanja i izaziva akutne probleme s disajnim organima.

Kao zamjenu za Paraquat brazilski ratari koriste dikvat, ali njega nema dovoljno na tržištu.

U EU su u maju 2018. godine zabranili upotrebu i ovog pesticida jer stvara probleme ljudima koji su izloženi njegovom djelovanjem, pticama i životnoj sredini. Evropska Komisija je 2019. potvrdila njegovu zabranu.

Uzgoj soje: Kako dobiti dobar urod?

Valja podsjetiti da se Emmanuel Macron, predsjednik Francuske koja predsjedava Vijećem EU, zalaže da se spriječi uvoz ovakvih proizvoda koji se proizvode na način i uz pomoć sredstava koje EU zabranjuje. Jer, kako kaže, na taj se način poljoprivrednici Unije stavljaju u nezavidan i podređen položaj. Oni moraju da poštuju zakonsku regulativu, dok u slučaju Brazila i soje to, kako vidimo nije slučaj. Jer, dok ga EU zabranjuje, na njezinom tržištu se i dalje nalazi soja tretirana otrovnim herbicidima zbog čega su osim poljoprivrednika ugroženi i potrošači kao krajnji konzumenti.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Herbicidi Paraquat Diquat Desikacija Parakvat Dikvat Zabrana Dozrijevanje soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.