Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spremanje silaže
  • 20.09.2022. 09:00

Jedan dan s poljoprivrednikom Hasom: "Stisnem zube i vidim da vrijedi"

Iako je, generalno gledajući, mala, farma braće Šestana zadovoljava potrebe njihove porodice. Kako provode dan dok spremaju silažu za zimske dane, provjerila je naša ekipa

Foto: Belmin Mehanović
  • 174
  • 74
  • 0

Rano je jutro. Miris zemlje daje do znanja da ne možemo bez nje. Sunce se polako bori da izviri iza još uvijek zelenilom okupanog brda na istoku, a Haso Šestan je već odavno popio svoju jutarnju kafu i spreman je za novi dan u polju. Naš glavni protagonist dolazi iz Donje Lohinje, kraj Gračanice, kraja poznatog po poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlasnik je nekoliko desetina grla stoke i nekoliko hektara zmelje. Čovjek kojem su polje i štala donijeli sve u životu. Polako se skuplja ekipa koja će mu danas pomagati, s obzirom da je dan za pripremu silaže.

"Ovo je zahtjevan posao, pa uvijek nastojimo da se pomažemo kako bi što prije završili jer je silaža osjetljiva i treba je završiti što prije", kaže Haso, koji je svojim iskustvom stekao znanje o silaži.

Spremanje silaže je zahtjevan posao

Da bi bila odgovarajućih karakteristika potrebno je istjerati sav kiseonik iz mase što prije, te stvoriti anaerobne uslove koji odgovaraju njenim sastojcima. Nekoliko traktora pod upravljačkom palicom iskusnih znalaca upućuje se ka lokaciji gdje će se vršiti siliranje ove dragocjene smjese.

Sabijanje silažne mase

U putu nam naš domaćin otkriva svoju priču i životnu filozofijiu:"Ovo je sve što ja znam raditi u životu i jedino što volim raditi. Jeste naporno i nikada ne znate na čemu ste jer se vaš hljeb nalazi pod otvorenim nebom i za nekoliko sati možete ostati bez svega što ste mjesecima pripremali ali moramo se boriti. Nadam se da će nas danas poslužiti vrijeme i da ćemo uspjeti završiti sve na vrijeme."

Put nas dovodi u podnožje Ozrena, na prostrano Sprečansko polje, poznato po čestom plavljenju Spreče, ali ljudi koji ovdje obitavaju i dalje ga obrađuju, uzdajući se samo u to da će im vremenske prilike biti naklonjene. U dobrim godinama, kada nema plavljenja, ovo polje daje izuzetno kvalitetne proizvode sa visokim prinosima, kao nekada dolina rijeke Nila u Egiptu.

"U zadnjih nekoliko godina, par puta smo imali ogromne gubitke, sve poplavi i sav trud koji ste uložili nestane preko noći. Ali moramo se boriti, kako ode tako i dođe, kroz smijeh nam prepričava Hasina supruga, Selma.

Kako u najkraćim crtama treba da teče postupak siliranja kukuruza?

Uska ravnica okupana je čudnom zelenom bojom sa nijasnom zlatne, redovi kukuruza kao postrojeni vojnici čekaju da budu sravnjeni teškom mašinerijom koja čini da podrhtava tlo pod njom. Haso je, kako kažu komšije jedan od ozbiljnijih i učenijih ljudi koje oni poznaju. Iako bez visokog obrazovanja, on je "poliglota za poljoprivredu", pa nam tako otkriva tajnu kvalitetne silaže i kukuruza spremnog za žetvu: "Žito je spremno za silažu onda kada je pola zrna mliječno, životinje ga jedu najbolje i nikad ne nalazim neprobavljene ostatke."

Važno je obezbijediti dobru konzervaciju

Polako počinju, zvuk sjekača je jedino što se miješa s jakim žuborom rijeke Spreče, te redovi naših zeleno-zlatnih vojnika polako padaju u drugoj, homogenoj formi u prikolicu traktora koji ga prati. Sada nema vremena za priču, sve se mora brzo dopremiti na mjesto skladištenja i zbiti u čvrstu smjesu.

Mladić Suljo u svom traktoru

Pored kuće je već sve spremno, folija je prostrta i prve prikolice su iskipane. Dva traktora su odmah užurbano navalila na "tapanje", kako oni kažu, silaže. Ovo će se vršiti dokle god ima mase.

Ovim vrijednim domaćinima u ispomoć pristižu njihova djeca te mladići, obližnji stanovnici, koji pronalaze mir u ovakvim poslovima. A osim toga, nekoliko njih i zaradi ponešto usput. Tako je ovdje i Suljo, 19-godišnjak koji se odlučio da život posveti poljoprivredi.

"Većina mojih vršnjaka ide iz Bosne i Hercegovine. Ja želim biti primjer da se teškim radom, trudom i zalaganjem može i ovdje lijepo živjeti. Nije sve u parama 'zapada'. Meni ništa ne može zamijeniti onaj osjecaj kada dođem kući navečer, izađem iz traktora i sjedem sa svojom porodicom, znajući da sam proizveo nešto što će ljudi koristiti u ishrani. To se ne može kupiti nikakvim novcem", priča nam ovaj mladić.

Ljuljevi su otporni na gaženje, prilagodljivi, daju izuzetnu krmnu hranu

Ekipa koja vrši žetvu kukuruza za siliranje će naizmjenično vući masu s jednim traktorom, dok se drugi puni, zatim obrnuto. Ovo je proces će se ciklično ponavljati cijeli dan, vjerovatno do kasno u noć. Domaćin nam otkriva da je ova godina bila solidna i da je rod bio prilično zadovoljavajući, dok zabrinuto navodi kako se nada da će i ovu godinu uspjeti prehraniti svoje blago od 28 grla.

"Znaš kako je, ja hranim njih, oni mene. Sve što dam zemlji i svojim životinjama oni mi vrate. Jeste da sam svake godine stariji i teže mi je raditi, ali kad vidim krajnji rezultat onda se ipak strpim, stisnem zube i vidim da vrijedi", kaže on. 

Sunce je već na sredini neba i daje utisak da smo u julu, a ne u septembru, ali to za ove neopjevane heroje, koji nam svakodnevno proizvode sve ono što konzumiramo ne predstavlja problem. Dok se polako udaljavam od polja, ostavljam ih sa željom i nadom da ce sljedeća godina biti još uspješnija i rodnija.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Silaža Siliranje Kukuruz Haso Šestan


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.