Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje žitarica
  • 12.06.2022. 07:30

Gaženje biljaka dovodi do otpornosti i većeg uroda

Japanski uzgajivači već stoljećima koriste tehniku mugifumi koja predstavlja gaženje ozime pšenice i ječma radi njihove otpornosti. Dobrobit ove tehnike je i naučno dokazana

Foto: Depositphotos/dkVideo4k.gmail.com/darekb22
  • 278
  • 72
  • 0

Biljke su kompleksni organizmi čije tajne još uvijek otkrivamo. Znamo da reaguju na podražaje iz okoline. Stres koji izazivaju dodirivanje, savijanje i gaženje utiče na njihov rast i razvoj.

Japanski uzgajivači već stoljećima koriste tehniku mugifumi koja predstavlja gaženje ozime pšenice i ječma. Frontiersin prenosi da se ova stara tehnika primjenjivala kako bi se spriječio vretenasti rast i polijeganje, ojačao korijen, ostvarilo bolje bokorenje, skratila visina stabljike, povećala dužinu klasa i uvećao prinos.

Na malim površinama proizvođači i njihove porodice i komšije gaze mlade biljke, a na velikim ih prelazi traktor s valjkom. Tako je moguće povećanje prinosa žitarica i ublažavanje nestašice hrane širom svijeta bez upotrebe velike količine đubriva, čija proizvodnja i upotreba povećavaju opterećenje životne sredine.

Ova tehnika, gaženje i trljanje, se može primjenjivati i na usjevima povrća koji će tako biti otporniji na mraz i pojavu oboljenja.

Riješena genetska misterija

Nova studija objavljena u Science Advances ispitala je složene mreže regulacije koje utiču na to kako se odbrana biljke jača vanjskim utjecajima. Istraživači s Univerziteta Lund u Švedskoj su pronašli genetske ključeve koji objašnjavaju kako biljke tako snažno reaguju na mehaničke podražaje. Ova genetička misterija je stara 30 godina, ali do sada nije bilo objašnjenja. Otkriće ovog mehanizma moglo bi pomoći u stvaranju većih prinosa i poboljšane otpornosti na stres u usjevima budućnosti.

Cilj je doći do otpornih usjeva koji će dati veći rod (Foto: M.C.C.)

Biljke snažno reagiraju na mehaničke podražaje od ljudskog dodira, oštrice nože, životinja, vjetra i kiše. Ovi vanjski faktori dovode do brzog aktiviranja molekularnog odbrambenog sistema biljke, što zauzvrat može doprinijeti da postanu otpornije i kasnije cvjetaju.

Četkali su biljke

"Izložili smo biljku talijin uročnjak mekom četkanju, nakon čega su se aktivirale hiljade gena i oslobađali hormoni stresa. Zatim smo koristili genetski skrining kako bismo pronašli gene koji su odgovorni za ovaj proces", objašnjava Olivier Van Aken, istraživač biologije u Lund Univerzitet.

Biljni hormon jasmonska kiselina važan je posrednik u signalizaciji dodira, a dio je kompleksne mreže reakcija osjetljivih na dodir. Istraživači su uspjeli identifikovati tri nova proteina koji igraju ključnu ulogu u ovoj reakciji biljaka, a potraga za novim putevima se nastavlja.

Van Aken proučava upravo mugifumi jer je puno skrivenih procesa kojima biljka reaguje na mehanički stimulans, a koji mogu dovesti do većih prinosa i poboljšane otpornosti usjeva na stres.

Valjanje za bolje nicanje sjemena - na kraju povucite i lanac

"S obzirom na ekstremne vremenske uvjete i infekcije patogenima do kojih dovode klimatske promjene, od najveće je važnosti pronaći nove ekološki odgovorne načine za poboljšanje produktivnosti i otpornosti usjeva", zaključuje Van Aken.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Mugifumi Pšenica Ječam Uzgajanje žitarica Otpornost pšenice Urod pšenice Reakcija na dodir Biljke osjećaju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]