• Prognoza usjeva
  • 09.10.2020. 18:00

Francusku sjetvu uništila suša, a u Njemačkoj posijali i do 100.000 ha više uljane repice

Europski su se ratari opet morali suočiti sa sušom, baš u vrijeme sjetve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Njemačku, ali i Poljsku.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 41
  • 5
  • 0

Suša, treću godinu zaredom, posebno je pogodila usjeve uljane repice u europskim zemljama. Prema prognozama konsultantske kuće Strategie Grains, za istraživanje i analizu površine zasijane ovom uljaricom, u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji su se smanjile.

Naime, tamošnji ratari morali su se suočiti sa sušom taman u vrijeme sjetve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Njemačku koja povećava uzgojne površine, ali i Poljsku.

Prema procjenama, u EU i Velikoj Britaniji urod ove godine je iznosio 17,1 miliona tona što je malo ispod prosjeka od 17,3 mil. t u prošloj godini. Što se tiče izvoza, povećana je prognoza za iduću godinu na rekordnih 6,3 mil. t u odnosu na 6,2 tone predviđene prije mjesec dana.

Niži prinosi i manje zasijanih parcela u Francuskoj

Jesenje padavine došle su prekasno pa je tako u Francuskoj suša omela sjetvu. Jaka kiša prošle nedjelje ondje nije umanjila gubitke nakon što su im protekle dvije žetve prinosi smanjeni na 1,1 milion hektara s oko 1,5 mil. prethodnih godina.

Vrijeme pogodovalo sjetvi uljane repice, ipak suša će se odraziti na žetvu

"Naša je procjena da će površina zasijana ove godine biti manja od milion hektara", rekao je jedan francuski trgovac reutersu te dodao da kiša može biti dobra za nicanje i povećati potencijal prinosa, ali da je za sjetvu prekasno.

Iako su tamošnji poljoprivrednici u početku planirali zasijati repice kao i prošle sezone, zbog suše se to ipak nije dogodilo.

Lošija situacija i u Velikoj Britaniji

U Britaniji se ratari bore sa štetama koje stvaraju insekti i to jer nemaju alternativna sredstva za zaštitu nakon zabrane neonikotinoida, za koje je utvrđeno da nanose štetu pčelama.

"Neki su se usjevi počeli dobro razvijati, posebno oni za koje su isprobane nove tehnike propratnog zasada koji bi bio privlačniji štetočinama od repice, ali to je uspjelo samo djelimično", navodi David Eudall iz Odbora za poljoprivredu i hortikulturu.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Očekuje se da će i proizvođači u Velikoj Britaniji smanjiti proizvodnju zbog sve većih troškova, ali i pada prinosa. Naime, prema podacima vlade, ondje se površina posijane repice smanjila za 29% i to na 315.000 hektara.

Njemačka povećava uzgoj, a dobri izgledi i za Poljsku

Uslovi za ovaj usjev su bili izgledniji u Njemačkoj i Poljskoj. "Vrijeme je bilo suho u doba sjetve, ali je ipak palo dovoljno kiše pa je posao na nacionalnom nivou obavljen bez većih problema", kazao je jedan njemački analitičar. On tvrdi da je tlo i dalje suho te da treba više padavina, ali je trenutna slika ipak zadovoljavajuća.

Protekli septembar najtopliji ikad: Kakva nas zima čeka?

Prema njemu, Njemačka bi mogla proširiti uzgoj ove uljarice jer su ratari ohrabreni dobrim prinosima. Naime, ove je godine ondje zasijano 954.000 hektara, a očekuje se proširenje sa dodatnih 70.000 do 100.0000 ha.

"U Poljskoj je sjetva ozime repice takođe završena i trebala bi doseći nivo ovogodišnje žetve", rekao je Wojtek Sabaranski iz kompanije Sparks Polska. Kaže i da je sjeme posijano uglavnom u pravo vrijeme, a pogodovale su mu obilne kiše krajem avgusta i početkom septembra.

Inače, ta država ove je godine imala 830.000 ha zasijanih ovom gajenom biljkom.


Tagovi

Uzgoj uljane repice Prognoza usjeva Njemačka Velika Britanija Poljska Sjetva Prinosi


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na pojedinim parcelama biće teže ovršiti kukuruz koji je polegao usljed nedavnog jakog vjetra. #Obud... Pročitaj cijelu bilješku »