• Žitarice i uljarice
  • 10.11.2019. 16:30

EU i Turska sve više traže rumunjski kukuruz

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacione sezone, izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet odsto više nego lane. To je najveći obim u poređenju sa prethodne tri godine.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 179
  • 11
  • 0

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacione sezone, izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet odsto više nego lane. To je najveći obim, u poređenju sa prethodne tri godine, izvještava UkrAgroConsult.

U septembru - augustu 2018/19., preko luke isporučeno je 4.234.000 tona kukuruza. To je za 33% više u odnosu na isti period 2017/18., uslijed visokog izvoznog potencijala i aktivne potražnje iz zemalja EU i Turske. Konačni podaci za aktuelnu sezonu bit će objavljeni polovinom novembra.

Kazahstan uskoro kreće sa uvozom pšenice

Žetva žita u Kazahstanu gotovo je završena, odnosno, do 30. oktobra bilo je 99,8% odrađeno, izvještava Black Sea Grain.

Suša je zabilježena u svim oblastima tokom vegetacione godine. Visoke temperature vazduha i dugi periodi bez kiše imali su negativan uticaj na stanje usjeva. Nasuprot tome, za vrijeme žetve kiša je padala u ključnim regionima, što ju je usporilo i pogoršalo kvalitet zrna.

Nepovoljne vremenske prilike uticale su i na kvantitet, koji je najniži evidentiran u posljednjih sedam godina. Situaciju su pogoršale i male zalihe, koje su iznosile svega 1,2 miliona tona. Navedeni faktori uzrokovat će i pad izvoza na svjetskom tržištu. Prema preliminarnim procjenama, zemlja može da isporuči u inostranstvo 30% manje pšenice u odnosu na prošlu godinu.

Nije isključeno da tokom godine Kazahstan bude primoran da počne sa uvozom ove žitarice visokog kvaliteta, kako bi zadovoljio domaće potrebe. Najvjerovatnije će sa kupovinom započeti u kalendarskoj 2020., nakon što iscrpi sopstvene zalihe.

U Rusiji vremenski uslovi pogoduju biljkama

Neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu jeseni dominiralo je u sjeverozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom i sjeverno - kavkaskom federalnom distriktu, kao i u zapadnom Sibiru.

Usjevi u navedenim regionima bili su dobro snabdjeveni vlagom tokom oktobra. Zabilježeno je izvjesno smanjenje samo u pojedinim južnim dijelovima zemlje. Južni i sjeverno - kavkaški okruzi dobili su malo kiše (20 - 35mm padavina mjesečno) što nije uzrokovalo velika ograničenja za rad u polju.

Neuništiva pšenica iz Rusije

U Sibiru prvi sloj snijega

U nekim istočnim dijelovima, bilo je dosta kiše tokom prošlog mjeseca pa su uslovi za pojavu i početni rast biljaka bili nepovoljni. Točnije, iznikli usjevi mjestimično su prorjeđeni zbog nedostatka vlage u tlu. U zapadnom Sibiru već ima i snijega, koji je sada gotovo svuda (sloj debljine do 10cm).

U većini regija, uslovi razvitka biljaka bili su dobri. Poljoprivrednici u Južnom i Sjevernom Kavkazu završavali su žetvu kasnih žitarica, suncokreta i sjetvu ozimih žita pod povoljnim okolnostima. U većini dijelova zapadnog Sibira, žetva je završena. Biljke su zaustavile i rast (5 - 10 dana kasnije od dugoročnog prosjeka, u većini oblasti), izveštava UkrAgroConsult.

Ruska pšenica uspješno vraćena na egipatski tender

Na tenderu održanom 5. novembra 2019. godine, Egipat je kupio 175.000 tona pšenice iz Francuske i Rusije za isporuku 15. - 25. decembra 2019. godine, po prosječnoj cijeni od 233,16 USD/t. Otkupna cijena na prošlom tenderu iznosila je 235,63 USD/t.

Na prethodnom, održanom 29. oktobra 2019. godine, ova država kupila je 235.000 tona mljevene pšenice iz Ukrajine, Francuske i Rumunije, za isporuku 5. - 15. decembra 2019. godine.

Ukrajinsko rafinisano suncokretovo ulje na svjetskom tržištu

Rekordna proizvodnja suncokreta u Ukrajini, u 2018/19. godini (15,5 miliona tona) podstakla je rast prerađivačkih kapaciteta i proizvodnje ovog biljnog ulja. Parametar rafinisanosti prati svjetske trendove.

U prethodnoj sezoni, proizvodnja ulja dostigla je rekord (+7,4% u odnosu na period 2017/18.). Istovremeno, uprkos povećanom stepenu rafiniteta, njegov udio u ukupnoj proizvodnji sirovina, smanjio se na 11 - 12%, u odnosu na 16% prije osam sezona.

Iako je domaća potrošnja stabilna, povećanje proizvodnje usmjereno je na izvozno tržište, pa su isporuke ovog proizvoda prošle sezone, bile izuzetno visoke (+16% u odnosu na 2017/18.). Ključna izvozna destinacija i dalje je EU (17% ukupnog izvoza).

Ukrajina aktivno izvozi sojinu sačmu u EU

Izvoz ukrajinske sojine sačme ovog septembra, dostigao je rekordan nivo za taj mesec, oko 67.000 tona. Predviđa se da će izvoz u 2019./20. biti smanjen za 5 - 6% u odnosu na prošlu poljoprivrednu godinu, zbog pada proizvodnje soje.

EU je i dalje vodeći uvoznik, sa tržišnim učešćem od 60%. Obim njenog potraživanja porastao je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle sezone, prenosi UkrAgroConsult.

Rast izvoza zabilježen je u Bjelorusiju (višestruko), Poljsku (+ 216%) i Mađarsku (+ 211%). 

Kazahstan otvara kinesko tržište lana

Kompanije koje proizvode laneno sjeme, iz četiri regiona Kazahstana (Akmole, Sjeverni Kazahstan, Kostanaj i Istočni Kazahstan) upisano je u Registar kineske generalne carinske uprave i steklo je pravo da robu isporuči na kineskom tržištu, izvještava UkrAgroConsult.

U kompanijama su inspekcije obavile kontrolu od 28. juna do 8. jula 2019. Istovremeno, 12 od 25 preduzeća upisano je u registar bez inspekcije kineskih stručnjaka, što nije u skladu sa garancijom Državnog odbora za poljoprivrednu inspekciju pri kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Suša Male zalihe Domaće potrebe Iznikli usjevi Otkupna cijena Tender Stepen rafinisanosti Laneno sjeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.