Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte pšenice
  • 06.11.2017. 19:00

Neuništiva pšenica iz Rusije

Rusi tvrde da su stvorili neuništivo zrno pšenice, namijenjeno surovim uslovima.

Foto: cocoparisienne / Pixabay
  • 297
  • 31
  • 0

Jedinstvenu sortu pšenice, otpornu na hladnoću, izraženu vlažnost i mnogobrojne bolesti, selekcijom i ukrštanjem stvorili su ruski agronomi. Odlikuje se mnogo većim procentom bjelančevina, nego što je to slučaj kod drugih sorti i ne zahttijeva tretmane pesticidima.

Pšenica za surove uslove

Ruski agronom i akademik Bagrat Sanduhadze, sa instituta "Nemčinovka" iz Moskve, kaže za Sputnik da su željeli stvoriti genotip, koji bi bilo moguće uzgajati u surovim uslovima od Kalinjingrada do Primorskog kraja:

"Selekcija zrna, odabir onog sa boljim karakteristikama je najefikasnija i najjeftinija metoda. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti".

Za ovo sjeme stručnjaci kažu da je - neuništivo!

Do 18% bjelančevina

Evropske vrste pšenice gotovo uopćte ne uspijevaju u Rusiji. Zato instituti rade na poboljšavanju kvaliteta lokalnih sorti. Najplodniji dio Rusije je centralni dio, a ova zemlja je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica. Ipak, kvalitet je zadržan.

"Francuska, Velika Britanija, Njemačka proizvode žito sa osam do devet posto bjelančevina, dok je standarad čak 14 posto. Osim toga, njihove žitarice ne mogu prezimiti. Ruske sorte imaju čak do 18 posto bjelančevina", tvrdi Sanduhadze i dodaje da je razlog tome kvalitetno zemljište iz kojeg se crpi teško rastvorljivi azot.

Foto: cocoparisienne / Pixabay


Izvori

Sputnik


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.