Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 05.10.2020. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Dobra godina za ratare, otkupljivači nisu baš zadovoljni?

Na gazdinstvima je primjetna pojava smanjenja broja stoke jer mlada radna snaga koja bi se mogla i trebala baviti ovim poslovima, intenzivno napušta selo i državu i odlazi u inostranstvo. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 136
  • 16
  • 0

Proizvodna 2020. godina je, svi se slažu, pogodovala uzgoju žitarica. Nije bilo izraženih sušnih perioda u ljetnim mjesecima, a količine kiše koja je pala bile su skoro pa idealne. Pri tom, u priobalnim regijama i u ravničarskom dijelu zemlje, nije bilo opasnosti od poplava u proljetnim mjesecima. 

Jedino su usjevi na nešto plićim zemljištima osjetili posljedice suše, koja nas je zadesila u julu. Tu su očekivani prinosi nešto niži, ali ništa alarmantno dok su istovremeno poljoprivredni proizvođači zadovoljni postojećom situacijom na parcelama. 

Kakvo je stanje usjeva, ali i cjelokpune proizvodnje na području Posavine, pitali smo Snježanu Kopačević, diplomiranog agronoma, iz firme "Mlin-Kopačević" u Odžaku. 

Problem - nedostatak radne snage ?!

Prema njenim riječima, vegetacijska sezona sa aspekta poljoprivrednih proizvođača bila je zadovoljavajuća. Urodi su dobri i kvalitetni. "Ipak, kod otkupljivača situacija i nije baš tako sjajna jer je krajnja potrošnja znatno manja", navodi Kopačević i dodaje kako je trenutna cijena za kukuruz oko 0,25 - 0,26 KM za jedan kilogram.

Prinosi žita ove godine iznad prosjeka, otkupna cijena još uvijek nepoznata

 Razlog tome je, kako ističe, i to što je na porodičnim gazdinstvima primjetna pojava smanjenja broja stoke jer mlada radna snaga koja bi se mogla i trebala baviti ovim poslovima, intenzivno napušta selo i državu i odlazi u inostranstvo. 

Na pitanje o ovogodišnjim prinosima kukuruza, naglašava da su oni rekordno dobri i da se konkretno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine kreću oko 9, 10 hiljada kilograma po hektaru.

Pridržavanje plodoreda, spriječilo oboljenja strnina

"U Posavini su dominantni hibridi FAO grupe 400 jer se mora ranije skidati kukuruz da bi se mogla sijati pšenica", objašnjava naša sagovornica i dodaje kako su kod njih sada aktuelni radovi oko žetve soje.

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina za njega

Kako navodi odžački stručnjak, na ovom području BiH nisu zabilježeni veći problemi sa oboljenjima strnih žita. U par navrata bilo je poteškoća sa kukuruznom zlaticom, međutim ratari odgovorno pristupaju svom poslu tako da primjenom plodoreda i smjenom različitih usjeva nastoje da riješe i taj problem, koji bi mogao uticati na smanjenje prinosa žita, ako bi uhvatio zamah. 


Tagovi

Uzgoj žitarica Plitka zemljišta Sušni periodi Snježana Kopačević Kvalitetni urodi Dobri prinosi Otkupna cijena Smanjenje broja stoke Primjena plodoreda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...