Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi strnina
  • 30.09.2020. 09:30

Prinosi žita ove godine iznad prosjeka, otkupna cijena još uvijek nepoznata

Ovogodišnji prinosi strnih žita i kukuruza daleko su iznad višegodišnjih prosjeka što može da raduje proizvođače u Republici Srpskoj.

Foto: Bojan Kecman
  • 76
  • 89
  • 0

Resor za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske svake godine izvodi oglede na parcelama proizvođača širom zemlje, a na kojima se ispituju sorte i hibridi ratarskih usjeva. Rezultati tih ogleda predstavljaju se poljoprivrednim proizvođačima koji nakon toga imaju više informacija prilikom donošenja odluke šta će sijati na svojim parcelama u tekućoj proizvodnoj godini.

Cilj - pronaći najadaptabilniju sortu 

Postavljanje oglednih ispitivanja strnih žita vrši se u kontinuitetu od 2004. godine na različitim proizvodnim lokalitetima, riječi su Aleksandra Majkića iz Resora za pružanje stručnih usluga u ministarstvu poljoprivrede RS.

"U tom periodu realizovano je preko 20 sortnih ogleda u kojima je ispitivano više od 200 sorti pšenice, ječma, tritikalea i drugih žitarica. Njihovo izvođenje realizovano je u saradnji sa preko 20 sjemenskih kuća, kako domaćih tako i inostranih. Osnovni cilj bio je iznalaženje najadaptabilnijih sorti za pojedine regione uzgoja. Osim prinosa, kao jednog od najvažnijih parametara uzgoja, ispituju se i ostale sortne i proizvodne karakteristike koje značajno utiču na odabir sorte", ističe Majkić.

Ove godine žito je dobro rodilo

U ovoj godini, na oglednim parcelama Resora postignuti su odlični rezultati kod svih strnih žitarica. Prosječan prinos pšenice sa parcela od Dušanova u opštini Gradiška pa do Amajlija u opštini Bijeljina, iznosio je 8,1 tonu po hektaru. Ječam je, takođe, dobro podnio agroklimatske uslove u 2020. pa je prosječan urod, na istim parcelama, bio 7,7 t/ha, a tritikalea 7,5 tona. Prinosi pšenice, ječma i tritikalea posljednjih godina kretali su se obično od tri i po do četiri tone po hektaru.

Urod kukuruza ide do 10 t/ha

Osim navedenih ratarskih vrsta, realizuju se i ogledi sa sojom, silažnim i merkantilnim kukuruzom. Ogledi kukuruza takođe se postavljaju duži niz godina na velikom broju lokaliteta, a do sada je ispitano preko 220 hibrida, iz svih grupa zrenja. Ispitivani su i oni koji su prije svega namjenjeni za proizvodnju silaže.

"U ovoj vegetacijskoj sezoni očekujemo prosječan prinos merkantilnog kukuruza od barem 8 tona po hektaru, a na našim ogledima 10 t/ha što je iznad višegodišnjeg prosjeka. Otkupna cijena se još uvijek ne zna. Trenutno je od 0,27 do 0,30 KM/kg, a prije mjesec dana kretala se oko 0,40 KM/kg. Sve zavisi od otkupljivača, a značajnu ulogu u svemu imaju i kretanja na berzama u Novom Sadu i Budimpešti“ navodi Majkić.

Poželjno je imati sopstvene skladišne kapacitete za žito

Povoljna činjenica je što će se većim prinosima strnih žita i kukuruza donekle moći kompenzovati eventualna niža otkupna cijena. Važno je i imati sopstvene kapacitete za skladištenje žitarica jer, obično poslije Nove godine dolazi do rasta cijena.


Tagovi

Resor za pružanje stručnih usluga Aleksandar Majkić Prinosi strnina Kapaciteti za skladištenje Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Otkupna cijena Sjemenske kuće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]