Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 01.02.2022. 18:00

Da li će doći do zabrane glifosata i šta s neonikotinoidom?

Najava zabrane glifosata zabrinjava poljoprivrednike u EU. Francuska, koja se zalaže za smanjenje upotrebe pesticida najavljuje povratak neonikotinoida.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 68
  • 33
  • 0

Moguća zabrana upotrebe glifosata u Evropskoj uniji donijela je niz polemika suprostavljenih strana. Danski konvencionalni poljoprivredni proizvođači ističu da bi to bez ekvivalentne alternative dovelo do povećanja troškova proizvodnje. Najviše će biti pogođene farme takvog načina obrade zemlje.

Prema pisanju Agrarheute, u proračunima konsultantske kuće Seges, izostavljanje glifosata bez efikasnog zamjenskog sredstva koštalo bi konvencionalne farme u prosjeku oko 120 eura/ha.

Kada je riječ o Danskoj, ističe se kako će se najveći problemi javiti u proizvodnji sjemena trava i iziskivaće dodatne troškove i napore. Radi se o izuzetno važnom sektoru poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. Zabranom glifosata potrošnja ostalih, manje učinkovitih herbicida bi mogla porasti za 20 posto.

Također, ova konsultantska kuća ima veoma negativna predviđanja kada je u pitanju obrada zemljišta bez oranja, koja je s druge strane poželjna radi održivosti. Smatraju da će njen obim biti smanjen ili će potpuno da bude onemogućen.  

Francuske kontardiktornosti

Znamo da se Francuska u prvoj polovici ove godine nalazi na čelu EU, a njen predsjednik Emmanuel Macron je najavio smanjenje upotrebe pesticida. Komentirao je da bi poštivanje istih propisa trebalo zahtijevati od poljoprivrednih proizvođača u državama koje nisu članice EU, posebno kada su u pitanju upotreba pesticida u poljoprivredi, antibiotika za životinje i krčenje šuma.

Postavlja se pitanje da li Macron na ovaj način balansira uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj između francuskih proizvođača, koji se osjećaju ugroženim zbog sve oštrijih zahtjeva, i ekoloških organizacija koje su sve glasnije u nastojanju da se zaštiti priroda i hrana.

Istovremeno je mnogo je kontradiktornosti. Naime, u toj će zemlji u 2022. godini vjerojatno ponovo biti dozvoljena upotreba neonikotinoida. Uzgajivači šećerne repe će moći koristiti sjeme koje je tretirano ovim insekticidom. Također, postoji želja Vlade da odobri upotrebu imidakloprida ili tiametoksama na 120 dana. Dozvolu su tražili zbog virusnog žutila repe kojeg prenose lisne uši i pored toga što se ne zna hoće li se one pojaviti ove godine i u kom obimu.

Francuska je poznata po proizvodnji šećerne repe (Foto: Agroklub/R.Prusina)

Francusko udruženje pčelara (UNAF) i ekološka organizacija Générations Futures se protive ovakvom razvoju događaja i traže da se pooštre zahtjevi za zaštitu životne sredine, navodi Agrarheute

Pčelari su mišljenja da je neodgovorno dozvoliti tretiranje ovom vrstom pesticida na površinama gdje se ujedno uzgaja soja i pasulj zbog toga što ove vrste privlače pčele kao oprašivače.

Julien Denormandie, ministar poljoprivrede, je izjavio da treba zabraniti samo one poslove za koje postoje ekonomski isplative i ekološki razumne alternative.

Konfuzija se dodatno komplikuje oprečnim stavovima o glifosatu koji se kreću od izričite zabrane do dozvoljavanja upotebe.

2022. je godina odluke

Kada je riječ o glifosatu, na kraju ove godine biće donijeta odluka o ponovnom odobrenju tog aktivnog sastojka u EU, a Francuska je jedna od četiri države članice Grupe za procjenu glifosata (AGG). Još je nejasno kojoj strani će se prikloniti kada je u pitanju odlučivanje.

Treba podsjetiti da je jedan od prioriteta francuskog predsjedavanja, Macron naveo smanjenje izdataka za zaštitu bilja. Naredni period trebao bi pokazati hoće li se budući rad kretati na tom kursu.


Tagovi

Glifosat Neonikotinoidi Pesticidi Emmanuel Macron Zabrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.