Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 02.10.2018. 14:30

Čime štititi uljanu repicu tokom jeseni?

Iz godine u godinu se površine pod uljanom repicom i u našoj zemlji povećavaju, a sa tim se povećava i opasnost od napada štetočina, prije svega buvača i repičine lisne ose. Stručnjaci naglašavaju da je usjeve neophodno štititi tokom cijele godine, a evo preporuka čime repicu štititi u jesen.

Foto: PIS Vojvodina
  • 460
  • 23
  • 0

Uljana repica se na našim njivama sve više ugaja, dobijajući iz godine u godinu na značaju. Međutim, kako tvrdi savjetodavka Slavica Maksimović, sa povećanjem površina pod tom kulturom raste i opasnost od štetočina tokom čitave vegetacije. U jesenjem periodu, osim buvača, ozbiljan problem zna napraviti pagusjenica repičine lisne ose, koja se u usjevima te uljarice pojavljuje svake godine. Stručnjaci za oblast zaštite bilja naglašavaju da je u usjevima uljane repice najvažnije suzbijanje štetočina.

Sjeme tretirati sistemičnim insekticidima

Maksimovićeva ističe da je naročito važno sačuvati lisnu masu biljke u jesen, kako bi ona ušla u period mirovanja sa što razvijenijom lisnom rozetom. Ukoliko se sjeme uljane repice tretira prije sjetve nekim od sistemičnih insekticida, am. Tiametoksam (Cruiser 350 FS), biljke će biti zaštićene od napada buvača i repičine lisne ose, a ukoliko to nije urađeno, moraju se pratiti pojava i brojnost tih štetočina.

Najveće štete nanose odrasle larve repičine lisne ose

Pagusjenice se pile 6-12 dana nakon polaganja jaja, dok njihov razvoj traje 12-20 dana. Nanose manje štete u mlađem stadijumu, dok su odrasle larve jako proždrljive i prave velike štete (izazivaju golobrst i potpuno uništavanje usjeva). Od zaštitnih mjera protiv repičine lisne ose na prvom mjestu se preporučuju agrotehničke mjere - sjetva sorti uljane repice koje imaju karakteristiku brze regeneracije lisne mase, plodored, vremenska i prostorna izolacija starih i novih parcela, poštovanje rokova sjetve i slično.

Saznajte online burzovne cijene žitarica, uljarica, ulja i drugih roba

Korisititi registrirane insekticide

Prag štetnosti u usjevima uljane repice je jedna pagusjenica po biljci. Za suzbijanje ove štetočine treba koristiti registrovane insekticide:

Naziv preparata Naziv insekticida Doziranje
Decis 2,5-EC deltametrin 0,3 l/ha
Fastac 10-EC alfa-cipermetrin 0,1 l/ha
Talstar 10-EC bifentrin 0,15 l/ha

Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Ratarstvo Štetočine Zaštita Buvač Repičina lisna osa Deltametrin Alfa-cipermetrin Bifentrin


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.