Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan uljane repice
  • 01.06.2018. 07:30

Uljarice u BiH imaju budućnost zbog sigurne i dobre otkupne cijene

Uljana repica kao industrijska biljka ima ogroman značaj jer se kao jedna od glavnih uljarica u svijetu gaji na 36 miliona hektara.

  • 425
  • 19
  • 0

Manifestacija Dan polja uljane repice održana je 29. maja na proizvodnom kompleksu Javne ustanove poljoprivrednog instituta RS u Aleksandrovcu (opština Laktaši).

Organizatori skupa su bili JU Poljoprivredni institut RS, fabrika ulja "Bimal" dd Brčko i "Pioneer sjeme", d.o.o. Zagreb. Okupljenom skupu  obratili su se organizatori te predstavnik Minisatrstva za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu RS.

"Uljana repica kao industrijska biljka ima ogroman značaj jer se kao jedna od glavnih uljarica u svijetu gaji na 36 miliona hektara. Uloga Instituta u procesu povećanja proizvodnje uljane repice i ostalih uljarica kod nas je pronalaženje najpogodnijih tehnologija proizvodnje s ciljem povećanja prinosa i kvaliteta", naveli su predstavnici Poljoprivrednog instituta. Takođe su istakli i olakšicu da poljoprivredni proizvađači imaju mogućnost direktne prodaje i otkupa domaćem prerađivaču "Bimal-u" iz Brčkog koji u svoju otkupnu cijenu nudi i prevoz robe.

Predstavnici "Pioneer sjeme" d.o.o. iskoristili su priliku da provizvođače na vrijeme informišu o spajanju dviju američkih internacionalnih kompanija Dow-a i DuPont-a koje će zajedno sa Pioneer-om činiti korporaciju Corteva. Te su istakli da za proizvođače se ništa neće promjeniti osim da će od istog tima imati u ponudi i sredstva za zaštitu bilja uobičajenim kanalima prodaje tj. kod ovlaštenih distributera.

Iz godine u godinu površine uljane repice i uljarica uopšte rastu

Poslije obraćanja organizatora slijedio je obilazak oglednog polja uljane repice kroz koji je nas je proveo Mario Bacani  ("Pioneer sjeme") istakavši pojedinosti oko same agrotehnike, osvrnuvši se na upotrebu herbicida pri uklanjanju korova te na upotrebu insekticida pri suzbijanju repičinog sjajnika.

Nakon toga organizovan je radni ručak na kome je diskusija i obraćanje nastavljeno. Između ostalih uvaženih profesora skupu se obratio i prof.dr Novo Pržulj koji je pored svega govorio i o značaju uljane repice za plodored.

Ovakve manifestacije imaju za cilj promociju i širenje površina pod raznim vrstama uljarica što se zaista i dešava. Iz godine u godinu površine uljane repice i uljarica uopšte rastu. Uljarice u BiH imaju budućnost zbog sigurne i dobre otkupne cijene i to je jedan od razloga zašto se površine pod ovom kulturom šire. Danu uljane repice prisustvovali su poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva BiH gdje se ova kultura gaji.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Dani polja Pioneer Mario Bacani Novo Pržulj


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97