Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 26.04.2022. 15:00

Cijene žitarica - pšenica neće ići ispod 400 eura?

Trgovci traže nove dobavljače, kupci su oprezni, a sukob u Ukrajini i loši vremenski uslovi u SAD-u dodatno komplikuju stanje na tržištu žitarica.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 116
  • 7
  • 0

Tržištem žitarica i dalje dominira uticaj sukoba u Ukrajini, teške vremenske prilike u SAD i suša u drugim proizvodnim regionima. 

Cijena pšenice je i dalje iznad 400 eura, kao i raži te kukuruza u zrnu. Nešto ispod ove sume potrebno je izdvojiti za ječam i ovas. 

Slična situacija je i s kukuruzom za koji se očekuje velika potražnja zbog industrijskih sektora kojima je on osnovna sirovina.

Potraga za novim dobavljačima

Trgovci su i dalje u potrazi za novim dobavljačima, a trgovina na evropskom tržištu je usporena, navodi Agrarheute.

Mlinari kupuju oprezno, u nadi da će cijena pasti. Oslabila je potražnja proizvođača stočne hrane. Jednim dijelom je tome doprinijelo širenje ptičjeg gripa i smanjenje broja peradi.

Francuska FranceAgriMer agencija je izvijestila da je 92 posto ozime pšenice u dobrom ili vrlo dobrom stanju. To je povećanje od šest bodova u odnosu na 2021. godinu i 12 bodova u odnosu na petogodišnji prosjek. Revidirali su izvozni cilj za Francusku za 100.000 tona na 5,8 miliona tona .

Istovremeno je njemačko Raiffeisen udruženje (DRV) procijenilo žetvu na 22,7 miliona tona što predstavlja povećanje od 1,2 miliona tona u odnosu na prošlu godinu. Problem koji može dovesti do smanjenja količina je nedostatak vlage u zemljištu. Žetva kukuruza procijenjena je za 190.000 tona na 4,32 miliona tona što je smanjenje u poređenju sa 4,44 miliona tona u prethodnoj godini.

Pšenici prijeti nedostatak vlage (Foto: Depositphoto/beorm)

Cijene ječma i dalje rastu na svjetskom tržištu, ali na evropskom ostaju stabilne i ograničenog rasta zbog epidemije ptičijeg gripa i dostignutog visokog iznosa.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Egipat je tradicionalno veliki uvoznik pšenice i ostalih žitarica. U posljednjem tenderu je kupio 240.000 tona francuske, kao i 50.000 tona pšenice iz Bugarske i 60.000 tona iz Rusije. Istovremeno, ova država je odlučila da smanji zahtjeve prema kvalitetu za indijsku pšenicu

Loše stanje u SAD-u

Ozima pšenica u SAD-u je pogođena lošim vremenskim uslovima. USDA je smanjila zalihe koje su prethodno kvalifikovane kao dobre do odlične, na 30 posto. To je pad od 23 procentna poena u odnosu na prošlu godinu. Podbacila je sjetva jare zbog vrlo hladnog vremena na sjeveru SAD-a. Završena je na samo osam posto površina.

Problemi sa sjetvom kukuruza u SAD i Ukrajini će i dalje uticati na njegovu veliku cijenu. Vremenske prilike i sukob su osnovni problemi, ali i rast cijena goriva i drugih inputa koji dodatno povećavaju troškove proizvodnje. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena ječma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...