Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 22.04.2022. 15:00

Može li Indija prehraniti svijet?

Velihe zalihe hrane i očekivana obilna žetva mogu ovu zemlju preobraziti u velikog izvoznika hrane. Je li to realno očekivati?

Foto: Depositphotos/branex
  • 256
  • 60
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi je u razgovoru s američkim predsjednikom Joe Bidenom o pitanju globalne nestašice hrane istaknuo da je Indija spremna snabdjeti hranom ostatak svijeta nakon šokova u opskrbi i porastu cijena. Kaže, imaju je dovoljno za svojih 1,4 milijarde stanovnika i spremna je uz dozvolu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) osigurati svijet svojim zalihama, piše BBC News

Cijene i dalje rastu

Globalne cijene roba bile su na desetogodišnjem vrhu prije sukoba u Ukrajini koji je dodatno doveo do katastrofalnog stanja u opskrbi. Rusija i Ukrajina su najveći svjetski izvoznici pšenice i na njih se odnosi trećina globalne godišnje prodaje pšenice, 55 posto izvoza suncokretovog ulja te 17 posto izvoza kukuruza i ječma. Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) očekivalo se da će zajedno izvesti 14 miliona tona pšenice i preko 16 mil. t kukuruza ove godine.

"Prekidi u trgovanju i prijetnja embarga s kojima se Rusija suočava znače da ne možemo računati na ove količine. Indija bi mogla povećati izvoz, posebno kada ima dovoljno zaliha pšenice", kaže Upali Galketi Aratchilage, ekonomista u UN FAO.

Indija je drugi najveći proizvođač riže i pšenice u svijetu, a početkom aprila imala je 74 tone ovih žitarica na zalihama. Vlada je zadržala 21 milion tona za stratešku rezervu i sistem javne distribucije. Ovime se omogućava pristup jeftinoj hrani za više od 700 miliona siromašnih ljudi. Rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68.

Imaju značajnih zaliha riže i pšenice (Foto: Depositphotos/scalatore959)

U periodu 2020/2021 izvezla je više od sedam miliona tona pšenice, a već su sklopljeni ugovori za izvoz više od tri mil. t ove žitarice u periodu od aprila do jula. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2021-22 je već premašio rekordnih 50 milijardi dolara.

Brojke pokazuju da bi izvoz ove godine mogao premašiti sva očekivanja i dovesti do smanjenja svjetskih cijena hrane. No, ondje ipak postoji određena zabrinutost. 

Naime, nova sezone žetve je u toku, a postoji bojazan da će prinosi biti manji zbog vremenskih nepogoda i nestašice đubriva. Država bi se mogla suočiti s problemima u logistici, jer nema dovoljno skladišta, transportne mogućnosti i brodova.

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

Istovremeno se stanovništvo suočava s galopirajućim cijenama koje su dovele do povećanja inflacije na šesnaestomjesečni maksimum od 7,68 posto. Cijene ulja povrća, žitarica, mlijeka, mesa i ribe su porasle.

Velike zalihe, ali hrane nedostaje

U Indiji je više od tri miliona djece pothranjeno i pored obilne žetve i bogatih zaliha. Političari u ovoj zemlji znaju da njihovu sudbinu određuje cijena hrane.

U posljednje dvije godine obezbijeđeni su besplatni obroci za više od 80 miliona stanovnika, ali se čini da je to nedovoljno.

Uprkos upozorenjima o smanjenom urodu i daljem rastu cijena, posebno đubriva i goriva, zvaničnici predviđaju da će biti požnjevenih rekordnih 111 miliona tona.

Stručnjaci poput Harisha Damodarana, višeg saradnika u Centru za politička istraživanja, istraživačkom centru sa sjedištem u Delhiju, nisu u to uvjereni. On smatra da će prinos biti znatno manji zbog nestašice đubriva, obilnih kiša i velikih ranih ljetnih vrućina.


Tagovi

Indija WTO Hrana Cijene Snabdijevanje hranom Izvoz pšenice Prehrambena kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete