Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.09.2022. 15:00

Cijene soje rastu, a padaju kukuruza i pšenice

Berba kukuruza i žetva soje u SAD trebali su nadoknaditi manjak izvoza iz Ukrajine. Izvještaj USDA prognozira njihovu minimalnu zalihu u SAD, ali rekordnu žetvu pšenice u Rusiji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 95
  • 21
  • 0

Kao i do sada, tržište žitarica je uznemirio najnoviji USDA izvještaj koji je donio neočekivani pad proizvodnje kukuruza i soje u SAD. Nakon objavljivanja podataka, porasle su cijene kukuruza u SAD, ali ne i u Evropi, izvještava Agrarheute. Za soju imaju isti trend i posljedično su izazvale rast kod uljane repice.

USDA u svom izvještaju navodi da će zalihe kukuruza i soje u SAD pasti na višegodišnje najniže nivoe, jer je vruće i suho avgustovsko vrijeme u zapadnim regijama ozbiljno uticalo na prinose obje kulture.

Prvi ugovor o pšenici za decembar 2022. u Čikagu je poslije objavljivanja pao na 309,75 eura/t, dok je jara, s visokim sadržajem proteina koja se uzgaja na sjeveru SAD i Kanade prodavana za 342,96 eura/t.

Cijena kukuruza su porasle na najviši nivo od kraja juna i iznosila je 271,67 eura/t, dok je soja poskupila i iznosi 540,61 euro/t. U Kanadi je cijena repice porasla na 789,73 dolara/t.

Cijena kukuruza na burzama:

U Evropi, na pariškom MATIF-u, je cjenovna vrijednost pšenice za decembarski ugovor pala na 335,50 eura/t, a za novembarski kukuruz je iznosila 327,50 eura/t. Porasle su cijene uljane repice na 605 eura/t.

Nagli pad žetve 

Kretanje vrijednosti na tržištima žitarica je pod jakim uticajem podataka iz SAD gdje se očekuje da će zalihe kukuruza i soje pasti na višegodišnje minimume. Rezultat je to suhog i toplog vremena i smanjenog prinosa.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Američko ministarstvo poljoprivrede snizilo je svoje prognoze za krajnje zalihe kukuruza u SAD u fiskalnoj 2022.-23. na desetogodišnji minimum od 30,95 miliona tona sa 35,3 miliona tona. Zalihe soje smanjene su na 5,4 miliona tona i to je najniži nivo u posljednjih sedam godina.

Predviđa se da će američki ratari da uberu samo 354 miliona tona kukuruza, što je manje u odnosu na skoro 365 miliona tona na prethodnoj procjeni, navodi USDA u svom mjesečnom izvještaju. Ovo će biti žetva s najmanjim prinosima u posljednje tri godine. Žetva soje procijenjena je na samo 119 miliona tona.

Smanjene su i prognoze zaliha kukuruza (Foto: Depositphotos/robert_g)

Globalna očekivanja su bila da će žetva kukuruza i soje u SAD nadoknaditi manjak izvoza iz Ukrajine. Geopolitički nemiri i neizvjesnosti u lancu snabdijevanja će i dalje izazivati turbulencije i oštre oscilacije cijena na fjučers tržištima.

Rusija očekuje rekordnu žetvu

USDA je povećala proizvodnju, potrošnju, izvoz i krajnje zalihe u globalnoj prognozi pšenice za 2022./23. Globalna proizvodnja porasla je na 784 miliona tona pošto su žetve za Rusiju i Ukrajinu revidirane naviše.

Na osnovu dosadašnjih rezultata žetve ozime pšenice, Rusija očekuje 91 milion tona, što bi bio novi rekord. Prognoza za Ukrajinu je takođe povećana na 20,5 miliona tona.

Cijena pšenice na burzama:

Prognoza za žetvu durum i krušne pšenice u Evropskoj uniji je 132 miliona tona, a prinos u SAD ostaje nepromijenjen na 48,5 miliona tona. Za Kanadu se očekuje 35 miliona tona, dok je procjena za Australiju 33 miliona tona.

USDA je ostavila svjetsku trgovinu nepromijenjenom na nešto manje od 209 miliona tona u septembru. Izvoz iz EU je na predviđenih 33,5 miliona tona, a za Rusiju 42 miliona tona i Ukrajinu 11 miliona tona.


Tagovi

Cijena kukuruza Cijena pšenice Cijena soje Tržište uljarica Tržište žitarica Prognoza USDA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.